-
Azienda Agricola Guerreri RizzardiSoave Classico Cuvée XX€ 10,95
Wijn
Een referentie voor de appelatie uit Veneto. Van de “cru” wijngaard Costeggiola en La Rocca. De akkers zijn van vulkanische oorsprong met een terroir van verweerd gesteente en kalkrijke klei. Intenser, verfijnder en complexer dan doorsnee Soave’s
Geur en smaak
Heerlijk veel wit fruit als peer en gecombineerd met de geur van citrus en bloesem. Genoeg zuren voor lekkere, intense spanning. Wow.. subtiel, spanend en fijne lengte.
Wijnspijs
Fantastisch bij Pasta Carbonara, Heerlijk bij coquille en pasta met shi-take, maar ook super bij fondue met pittige kaas en risotto #paddestoelen. -
AmastuoloAmastuolo Primitivo€ 12,50
Wijn
Biologischer ga je wijnen niet treffen: Handmatig geoogst, pneumatisch geperste druiven en onder koele omstandigheden gemacereerd en daarna vergist, zodat alle fruitige, kruidige en pure aroma’s op en top uit de wijngaard in de wijn terecht kunnen komen. Puur natuur en zo sustainable als mogelijk in jouw fles.
Geur en smaak
Intense fruitigheid van pruimen en mariskijnkersen met compôte fruit met kaneel en kruidige geuren erbij.
Wijnspijs
Geweldige wijn bij de borrel, een gulle smaak die past bij gevogelte en stoofgerechten, maar ook gruwelijk lekker bij het kaasplateau met zowel romige, aromatische franse, als bij harde hollandse kazen. Salute !! -
Domaine du TrapadisLa P’tit Côte€ 12,50
Wijn
Radicaal biologisch !!! Sinds 2010 is wijnmaker Helen Durand door de conversie en gecertificeerd bio-producent. Naast deze overtuiging is Helen ook 100% overtuigd de druiven tot de verbeelding van de liefhebber te laten spreken met een elegante, frisse wijnstijl. Het zeer gerespecteerde wijntijdschrift La Revue du Vin de France prijst onze radicale boer hier bijzonder om.
Geur en smaak
Intens rood fruit, kruidigheid met tonen als laurier, zoethout en zwart fruit met een sappige smaak. De wijn is elegant, maar dendert door met z’n fraaie, soepele, smaak.
Wijnspijs
Dat vraagt om portebello, pittige gegrilde groenten, stevig stoofvlees en krachtig gebraad. -
3F3F – Frais, Fruité & Fantastique€ 7,95
Wijn
De Gascogne is leuk toeven en een bad vol wijn! Camperen doen wij Hollanders in de Dordogne en de druiven hangen te “bruinen” onder de zon van deze Côtes. Hier tref je druiven als Colombard en Ugni blanc , waarbij “absolute zuurgarantie” kan worden afgegeven. Leuk tanden poetsen, maar doe mij er dan a.j.b. de lokale Gros Manseng bij… Tnxs. 😉
Geur en smaak
Rijke geuren van citrus, peer, steen- en exotisch fruit. Frisse inzet met niet al te strakke, maar verkwikkende zuren. Toch ook wat filmend en aroma’s als bloesem en meer viefs.
Wijnspijs
Heerlijk als aperitief, witvis, schelp- en schaaldieren. Perfect match bij sushi en pittig aziatisch en salades. -
Zagreus WineryTiara – White Mavrud€ 9,95
Wijn
Een witte wijn, welke gemaakt is van blauwe druiven. Door de druif zijn schil direct te verwijderen en de pulp a.k.a. het sap te laten vergisten krijg je dit voor elkaar. Een beetje bite, zoals in de smaak van rode wijnen het geval is, maar met de frisheid van droog wit. Zagreus teelt de druiven volledig biologisch en bied een breed scala wijnen. Sappig rood tot robuust en stevig met een fikse periode hout-rijping. Een jonger wapenfeit is deze frisse “Mavrud Blanc de Noir”.
Geur en smaak
Een jonger wapenfeit is deze frisse “Mavrud Blanc de Noir”. Zonder ook maar een beetje te blozen, fijn en elegant Strak-fris-wit.
Wijnspijs
Heerlijk bij witvis, als aperitief en bij gerechten met gevogelte. Mooi bij geitenkaas en frisse salades. -
Zagreus WineryTiara – Mavrud€ 9,95
Wijn
Zin om een volle, zwoele rode wijn op het menu te zetten? De Mavrud is dan een zeer geschikte optie. We kunnen wel zeggen dat dit de oudste oerdruif is in de Bulgaarse wijnbouw . Vaak een beetje een portneusje met zwoel, rijk en rijp gedroogd fruit. Een druif die zich tot een sappig, mild rood wijntype laat vervaardigen, maar ook die van steviger klasse. Balans is de sleutel tot een prettig glas en hier is gekozen om niet al te veel uit te sloven. Laat de druif maar voor zich spreken.
Geur en smaak
Veel rood bosfruit en vijgen, dadels met kruidige tonen en een zachte, fruitige smaak.
Wijnspijs
Top bij stoofgerechten als een Goulash, Boueff Bourguignon of bij een goed met groenten gevulde lasagne. -
Les Vignerons de NarbonnaisJeanette – Adorable – Viognier€ 9,95
Wijn
Wat zullen we bij een pittige daghap schenken? Laat daar het antwoord Viognier nu bij uitstek geschikt bij zijn. Why?: De structuur en typische geuren en smaak van dit druivenras gaan perfect samen met het pseudowarm – pittig effect. Uitleg: De licht filmende en volle smaak bied tegenwicht en de frisse zuren blussen de boel. Daarnaast is het aanwezige witte pepertje in de geur een bruggetje.
Geur en smaak
Exotisch fruit als gele perzik met bloesemgeuren, bergamot en bloedsinaasappelzest. Witte peper en een fraaie mondvulling.
Wijnspijs
Top bij curry’s, pepersteak en top bij vis met een stevige beet en tapas. Spicy avond gewenst yall -
Ant MooreSignature Series€ 13,95
Wijn
De Australiër Ant Moore verhuisde in 2002 naar Nieuw Zeeland. Hij had het vroegere “Isabel Estate” aan gekocht en ging met zijn knapzak vol wijnmakerservaring uit de VS en Australië zijn eigen avontuur aan. Rond zijn huis stonden binnen de kortste keren rijen ranken en segmenteerde hij al vlot welk stukje grond de beste topwijnen zou gaan brengen. De “Signature” serie komt van zijn betere percelen. Zijn trots.
Geur en smaak
Kratten vol exotisch fruit in de geur. Typischiteit van sauvignon met zowel de aspergegeur als de fruitige kant met carambola, wat abrikozen en allerlei citruscruchten
Wijnspijs
Perfect aperitief, bij salade, zalm. Al dan niet met wat verstopte, verwerkte en of gegrillde asperges. Mnom. -
Domaine des BeriolesMille Pattes€ 14,95
Wijn
In een bijzondere, verre uithoek van de Loire ( nóg 1 ½ uur naar het zuiden rijden vanuit Sancerre ) is Saint Pourcain te vinden. Een ideaal gebied voor Cool Climat viticultar, fraisscheur en finesse spat uit je glas . 100% Gamay. Mocht je de druif in kwestie niet kennen, dan zal de bel rinkelen bij “het merk” Beaujolais. Hier worden alle rode wijnen van de Gamay gemaakt. Karakter ten top.
Geur en smaak
Rood fruit met braam, frambozen, tikje kruiderij met laurier. Zwarte olijven en cacaodoppen. Tikje zoete kers. Sappig en fris fruit.
Wijnspijs
Smakelijk bij hapas en tapas, tartaar of steak van tonijn, of gewoon lekker even onderuit, in je zwembroek. 😉 -
Les Collines du BourdicLes Collines du Bourdic Muscat Sec€ 9,95
Wijn
Hogere “muscatkunde”: Niet de tafeldruif, of Muscat Alexandrie of Ottonel, maar de aller fraaiste, chique tak van de familie. Vaak wordt er zoete tot edel zoete wijn van gemaakt. In deze fles tref je droge wijn. Bij het beschrijven van wijnsmaken noemen we altijd allerlei vruchten. Iedere vrucht bevat de geurstoffen, welke die vrucht typeren. Deze “terpenen” zijn bij de Muscat typisch: Druif.
Geur en smaak
In de geur. Druif…. Expressieve neus met tonen van exotisch fruit, bloesem, rozenblaadjes en lychee. De smaak zet zacht en droog in met sappigheid.
Wijnspijs
Geweldige wijn als aperitief, bij coquilles en salades. -
De Andrés SistersLa Viña del Bululu – Granitic Soils€ 8,95
Wijn
Bij het vertalen van Bululú stuitten wij op 2 interpretaties: In Zoeloe betekent het blauw, grappig, want de wijn is gemaakt van blauwe druiven, maar nu het een Spaans woord is blijkt ‘t Clown te betekenen. Funny! Deze 100% Garnacha komt uit wijn-gaarden met een stevige plak aan graniet als onderlaag. Gelegen op 1007 meter boven de zeespiegel is er een geleidelijke rijping van de druif tot stand gekomen en fijne balans.
Geur en smaak
Zeer geurige wijn met doorstoofd fruit als kersen en bosaardbei. Pittig van inzet. Krachtig, kruidig, maar toch ook sap en elegantie. Nice.
Wijnspijs
Heerlijk bij de borrel en pittigere fingerfood gelegenheden met hapas en tapas. -
Apothic DarkApothic Dark California Blend€ 12,50
Wijn
HalloWINE staat eens per jaar tegen de deur aan te schurken. Daar hoort een gruwelijk glas wijn bij. Hypermodern gemaakt, zodat niemand over wrange tannine heen kan vallen en barstens vol fruit. Voor ieder die spierballen gewend is. Na onze “Passi Reali” uit Italië een ware troonopvolger. Om de dieprode tranen van je glas af te likken.
Geur en smaak
In de geur raak je bedwelmd door rijk-rijpe geuren van zwart fruit, chocolade, mokka, vanille en subtiele kruidigheid. In de smaak barstensvol fruit met zachte tannine en tonen als pruimen, cacao en vanille.
Wijnspijs
Gruwelijk lekker bij Ree biefstuk, eendenborst en kip marbella. En tof voor de volhardende tuinzitters in vroege lente of nazomer, waarbij je een fijn opwarmertje beleefd. Santé -
Vinhos Barbeito5 years old Madeira Boal€ 14,50
Wijn
Absolute topkwaliteit madeira’s. Dat is waar Barbeito voor staat. Doordat madeira in de jaren ’80 met de slogan “madeira my dear” een bijzonder stoffig imago kreeg kunnen wij iedere liefhebber nu versteld doen staan met de geweldig gastronomisch inzetbare wijnen van dit topdomein.
Geur en smaak
Zoetig, met duidelijk butterscotch, sinaasappelschil en iets gerookt met tonen van gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde appel) en frisse hints van mint en menthol. In de smaak mooie balans tussen zoet en zuur. Complex.
Wijnspijs
Perfect te serveren bij Peking eend, wild rillettes en bij de kaasplank, bijv. zoetere kazen zoals Emmentaler -
Domaine de BeriolesTresaille€ 18,95
Wijn
Daar zijn we weer met een wijn uit de categorie “vergeten druiven”. Aan bod komt de Tressallier, lokale top rakker met vieve wijnen in subtiele, frisse, schone en elegante stijl. Domaine des Berioles verbouwd de druiven al sinds 1976 volgens de klassieke en duurzame wijnbouw methode. Biologisch dynamisch.
Geur en smaak
Gulle geur met geel fruit, bloesem, appel en rijk rijpe geur van compote. De smaak zet crisp fris in met appel-schil en kratten val citroen en limoen
Wijnspijs
Heerlijk glas bij een frisse salade, perfect bij ceviche en zo gaaf bij oesters en andere schelpjes. Ook een topcombi met geitenkaas. Cheers. -
Domaine de la BordePinostradamus€ 32,50
Wijn
Pinot Noir uit de Jura, de regio die sinds 2011 mondiaal flink (her-) ontdekt wordt door haar eigenheid, nog veel ongerepte natuur, lokale druiven en de typische, lokale vinificatie. Veel vooral witte wijnen worden in oxidatieve invloeden groot en groots gemaakt, waar dan wel een typisch notig en sherryachtig typetje voor in je glas verschijnt. Rode wijn kent hier bijna altijd elegantie met frisse omstandigheden tot in het glas. We durven er wel een voorspelling aan te wagen dat deze Pinot je in hogere sferen brengt.
Geur en smaak
Zuiver rood fruit & kruidige aroma’s. Frisse inzet met diepte, body, bite en een lengte. Fijne, typische pinot met vulling en klasse.
Wijnspijs
Perfect bij stoof, gegrilde groenten en eendenborst. Fenomenaal bij Boueff Bourguignon en andere stoofgerechten. -
Cantina TudernumLe Lucrezie – Sangiovese€ 8,00
Wijn
Gaat er een lampje branden als we Sangiovese noemen? Veel liefhebbers zullen geen actieve herinnering paraat hebben. Zeggen we het “Merk” Chianti…. ( wijn uit Toscane en van Sangiovese wijnen vervaardigd ) dan zal er menig ohja klinken. Geeft niet, de druif is hier gewoon minder beroemd dan de old-school wijnregio
Geur en smaak
Sangiovese geeft kruidige neusjes en zowel donker als rood fruit. Iets van olijven, iets pittigs, maar bovenal sap en weinig stroefheid van tannine. Een klein bittertje wel. Da’s lekker aan tafel.
Wijnspijs
Le Lucrezie leent zich dus graag bij tapas en hapas, maar ook perfecte borrelwijn sowieso. Lasagne, pasta Bolognese? Topcombi -
Cantina TudernumLe Lucrezie – Bianco€ 8,00
Wijn
Uiteraard staan er in Italië ook een aantal internationaal-overal-neer-te-plempen druivenrassen aangeplant.Maarrrrrr..: Als er, naast Portugal , dan een land is met een legioen aan toppers uit eigen streek, dan roep je Italië. In Umbrië en omstreken vindt je er onder meer de aromatische Grechetto en de frisse Trebbiano.
Geur en smaak
In de geur stuiven de bloemige aroma’s van de Grechetto je direct tegemoet, terwijl de Trebbiano fris begint met citrus in de geur en het strakke zuurtje in de smaak. De fijne balans van licht filmend en frisheid geeft de wijn zijn boeiende karakter.
Wijnspijs
Topglas bij salades, een witvisje uit de oven of gebraden. Top bij pasta’s met een frisse hint en schelpjes. -
Fattoria di MaglianoPagliatura – Vermentino di Toscana€ 14,95
Wijn
De Vermentino is wat mij betreft een superaantrekkelijke druif en wel in meerdere opzichten: * Bij het ruiken van een goede V. ruik je eigenlijk al het goede leven van de Mediterranée. ** Het redelijk lage zuurgehalte en de lichte filmendheid in de smaak geven een brede inzetbaarheid en *** een bad vol potentiële liefhebbers. V. staat vooral op de eilanden, aan de zuidkust van Frankrijk en aan de Tyrreense kust van noord tot zuid Italië aangeplant.
Geur en smaak
De frivole geur begint met bloesem, witte peper, geel fruit en abrikozen. In de smaak sap, rondeur en een fris zuurtje met citrus.
Wijnspijs
Perfect bij schelp- en schaaldier, Bouillabaise, Pasta al Vongole en kalf met kruidenbraad.