-
Viña AnakenaBirdman – Merlot€ 8,95
Wijn
Aan de voet van de Andes tref je een hoop moois, waaronder de akkers en de winery van Viña Anakena in Alto Cachapoal. De Birdman lijn refereert aan de jaarlijks uitverkorene dorps held: Hij die de obstakels ‘des levens” aankan en het eerste ei van het seizoen aan het slot van de queste in het dorp weet te brengen is “The Birdman” en held. Een slokje of twee zou dit gevoel ook al kunnen geven . Held van het jaar die je bent !
Geur en smaak
Komt me daar een krat bramen voorbij stuiven. Wow. Bosbessen, tikkeltje laurier en wat tijm en aardse tonen. Gul, vlezig en ronde, zachte tannine. Compleet en fraai.
Wijnspijs
Topglas bij de BBQ en Braai, heerlijk bij gevogelte en bij hapas & tapas. -
Grangehurst WineryDaylea Red€ 12,95
Wijn
Daylea is een volgens oerouderwetse tradities tot stand gekomen oerwijn. Doel: Toegankelijke wijn voor Daily use, maar volgens klassieke normen vervaardigd. Deze 2011 is op rijpe leeftijd op de markt losgelaten, want is immers nu mooi in balans en klaar om de liefhebber haar/zijn papillen te verwennen. Kies er een mooie dag voor en deze klassieke Bordeaux mix + Shiraz/Syrah voert je terug naar classy en voort naar verse momenten
Geur en smaak
Zwarte bessen en pruim in de geur. Ceder, vanille, sigaar en mint in de geur. De smaak zet rond in, waarna vlezig, stevig en lang. Fraaie klasse.
Wijnspijs
Perfect bij stevige kost en relaxte borrels met pittige praat en happen -
Cantina TudernumColle Nobile – Grechetto€ 15,25
Wijn
Rond het Italiaanse dorpje Todi staan zover als de ogen rijken ranken en bossen aan bomen. De lokale druivenrassen zijn hier gelukkig nog heilig. De witte Trebbiano, de Malvasia en Grechetto geven hier jaarlijks prachtoogsten. Vaak zijn deze subtiel, fris, elegant met de geur van bloesem en meer fijne geuren. Zo ook in de Colle Nobile… Maar: Enkel ranken die lage rendementen geven. Chique opvoeding in barriquevat.
Geur en smaak
Rijke geuren van abrikozen, ceder, vanille, zoethout en perzik. Zwoel, romig & voldoende frisheid in een enorm lange smaak.
Wijnspijs
Fantastisch bij gebraad van gevogelte als kalkoen en kip met sinaasappel en top bij rijke visgerechten en een risotto. -
Jorge Tarrío - Boal de ArousaBoal de Arousa – Albariño€ 11,95
Wijn
Een perfect glas wijn bij de schelpjes, de zeevruchten, de witvis en de paella. Die bestaat en die is in een fles gepropt, zodat de liefhebber deze gewoon thuis ontvangt en kan genieten. Elegant als de topdruif uit noord Portugal ( Regio Vinho Verde ) Noord West Spanje ook moge zijn, zo ook zijn wijnen en frisse aanzet. Wat een finesse en elegantie.
Geur en smaak
Heerlijke frisse aanzet, elegante geuren en smaak, citrus op zijn plaats, frisse bloesemgeuren en wat witfruit om alles te completeren.
Wijnspijs
Fantastisch aperitief, heerlijke begeleider bij Sushi en zo ontzettend vet bij zeevruchten, kreeft en zo onwijs nice bij witvis. -
Collines du BourdicRacine Rouge€ 9,95
Wijn
Zo’n wijn, waarmee je gewoon heerlijk in de wijngaarden kunt landen. Virtueel met het glas aan je lippen dan natuurlijk. Je ruikt namelijk een wijn uit een niet snikheet gebied. De diverse kruiden en begroeiingen van Zuid Frankrijk. Ook wel de Garrigue genoemd. Fijne vlucht en fijne landing gewenst
Geur en smaak
Volle geur met kruidige tonen als laurier en tijm met rood en zwart fruit. Sappige start met body en vulling. De Grenache houd het soepel en sappig, maar de syrah geeft je de spicy neus en mondvulling. Santé !
Wijnspijs
Heerlijk bij stevige gerechten met rundvlees uit de braadpan, vanaf die braai en ontzettend tof bij hapas, tapas en een plateau charcuterie. -
Anakena VineyardsAnakena – Tama – Pinot Noir€ 11,95
Wijn
Pinot Noir: Die druif staat op zijn best in de Bourgogne!!! Dan zijn er een paar regio’s in de wijnwereld waar deze druif ook op en top kan gedijen, maar wel even andere stijl wijnen geeft. Dat kan ook spannend zijn. Zo ook in Chili. Lichtvoetige, gulle en fruitige wijnen ten gevolge met een lichte structuur en een aroma van rood fruit. Diepte als Bourgogne en die klasse, ja dat wordt wel lastig. Wel heel plezierig.
Geur en smaak
Rood fruit als frambozen en aardbei. Iets kruidigs en wat laurier met confit in de geur. Dat geconfijte fruit. Dat is wel erg aantrekkelijk. Dat kennen we ook wel van duitse Pinot!
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, vooral eend en bij BBQ / Braai. Enjoy Pinot Times !! -
Sierra de EnmedioMonastrell€ 6,95
Wijn
Ontdek deze heerlijk volle en toch elegante wijn uit Jumilla. Jumilla is een substreek in Valencia, gelegen aan de oostkust van Spanje. Het is – DNA technisch – nog niet bewezen, maar de druif heeft a] ernstig veel raakvlakken in aromatische uitdrukking met…… en b] de eigenschappen zijn haast synoniem te noemen met:…… Mourvédre uit Frankrijk.
Geur en smaak
Veel zwart fruit en wat specerijen en drop. Een mondvullend karaktertje met bite, maar ook verleidelijk en toegankelijk. Fijne afdronk. Da’s breed inzetbaar.
Wijnspijs
Perfecte borrelwijn met zwarte olijven, tapas en hapas, Iberico ham of een stevig stuk kaas. -
Salcuta WinerySalcuta – Epizod Range – Limited Chardonnay€ 12,95
Wijn
De Chardonnay dient langzaam te rijpen om er topwijnen van te kunnen maken. Hier tref je een wijn die kan wedijveren met de grote jongens uit de Bourgogne – Frankrijk. Gul, chique vatrijping en vooral een lengte om u tegen te zeggen. Allicht “exotisch” van herkomst, maar oh zo een gulle smaak, lengte en verfijning.
Geur en smaak
De geur is rijkelijk fruitig met tonen van abrikozen en perziken met rijpe appel. Zwoele houttoetsen met ceder, vanille en ceder zetten rijk door, waarna de frisheid ook een heerlijke lengte geeft. Wow. Bourgondische verfijning.
Wijnspijs
Heerlijk bij kalkoen, vette visge-rechten: Op de huid gebakken zalm gebakken. Kaasplateau in aantocht? -
Domanie de Cébène - Brigitte ChevalierLes Bancèls€ 26,50
Wijn
Brigitte Chevalier staat voor het wijnmaken in de meest duurzame, biologisch dynamische zin. Wijn zonder belasting van de natuur. Wijn zonder opsmuk en modieuze toeters en bellen. Oude stokken geven meer concentratie diepte en verfijning. Alles volledig in balans.
Geur en smaak
Gulle geur met peperige, kruidige en boersige tonen. Power van de neus in de smaak met zachte, rijpe tannine in een jonge structuur wijn. Bancèls heeft bewaarpotentie , maar is al serieus in lengte en al.
Wijnspijs
Geweldig bij hazepeper, biefstuk van rund of hert en fantastisch bij eendeborst of lam en stevige jachtschotels. Genieten geblazen. -
Valle Reale - Lupi RealiPassi Reali – Da Uve in Appassimento Bianco€ 12,95
Wijn
“Da Uve In Appassimento” wil zeggen dat van deel 1 van de oogst stille wijn gemaakt wordt, maar deel 2 eerst voor enkele maanden op excursie gaan naar een hang-plek waar de druiven te drogen worden gehangen. Hierna ( medio eind Januari ) tost men de trossen verschrompelde druiven bij de stille wijn en macereren maar met die hap. Zwoele, zachte en zeer rijk rijpe aroma’s komen in de frisse wijn terecht die vervolgens een mooie harmonie in rijpt op fles.
Geur en smaak
De rijpe geuren van abrikozen, perzik, vanille en groene kruiden komen je zonder veel walsen prima aan-waaien. De zachte smaak kent voldoende frisheid en molligheid.
Wijnspijs
Top bij paté, rilette, fondue en kalkoen. -
Aphros WineAphros – Loureiro€ 18,50
Wijn
Wijnmaker Vasco vertelde ons de volgende visie: “Aphros wijnen worden op twee plekken geboren: ofwel in de eeuwenoude kelder, waarin op middeleeuwse wijze, dus hand gedreven, wijn in mans-hoge amfora’s wordt gerijpt ofwel in het ultramoderne, nieuw gebouwde, dat als een wetenschappelijk, architectonisch hoogstandje werd gebouwd
Geur en smaak
Loureiro in zijn rijke gedaante: Fijn , fris en aromatisch, maar met een vetje, iets zilts en filmend zacht. Vers fruit en bloesem met citrus en wat sinaasappelschil in de geur.
Wijnspijs
Heerlijk bij de risotto of een rijk gevulde paella. Top bij een schotel kip met sinaasappel uit de oven of natuurlijk top bij pasta al vongole. -
Herdade de Monte da PeceguinaMonte da Peceguina€ 18,50
Wijn
Na een indrukwekkende start van een aantal winkels in zuid Portugal komen broers Paulo en João Soares tot de start van hun ultieme droom. Ze kopen in 2000 een verlaten landgoed in Alentejo en planten hun eerste 15 hectare wijngaard aan. De geboren wijnhoeve ( Herdade ) zou aan de top van Portugese wijn-bouw gaan behoren en kent 20 jaar later een prachtig scala aan wijnen.
Geur en smaak
Robijnrode kleur met een fraaie, open geur met rijpe amarenenkers, kruidnagel, vanille en kaneel. Rijp zwart fruit en wat chocolade. Fluwelen tannine in de smaak
Wijnspijs
Top bij eend of ander klein wild & bessenjus of een chutney. Mnom… -
Niepoort VinhosConciso – Tinto€ 24,95
Wijn
In september 2012, toen de oogst in de Douro door regen een paar dagen was gepauzeerd, bezocht Dirk een zeer oude wijngaard aan de voet van de Serra de Estrela in de Dão. Het was liefde op het eerste gezicht. De oude stokken in combinatie met de granietbodem geven wijnen met een uitzonderlijke complexiteit en elegantie.
Geur en smaak
Conciso is lichtrood van kleur. Heel expressief in de neus, met aroma’s van verse bosvruchten, bloesem, specerijen en een pepertje. Elegant en zijdezacht in de mond, en frisse zuren. Uurtje van tevoren decanteren geeft extra genot.
Wijnspijs
Uurtje van tevoren decanteren geeft extra genot. Fenomenaal bij Boeuf Bourguignon en pluimwild. Geniet -
Clos des Boutes - Sylvain BoutéeSabbra Cadabra€ 19,95
Wijn
90% Grenache noir & 10% Carignan oude stokken. Hoe tover je topwijn met karakter in de fles? Sylvain Boutée studeerde niet bij Hogwarts, maar aan de universiteit van Montpellier. Geen trucjes, maar wel ware magie. De spreuk: Oude wijnranken leveren meer concentratie & karakter, rijping in betonnen ei zorgt voor natuurlijke bâtonnage en daardoor complexiteit. Fenomenaal.
Geur en smaak
Frivole geuren van cassis, laurier, choco, zoethout en gul, zwoel in de smaak en afgetrainde body met geweldige smaaklengte.
Wijnspijs
Betoverend bij runderrollade, stoofvlees en lamsschouder of -rack. Tover fijn in de keuken ! -
Domaine Philippe GuyonnetMâcon – Vergisson€ 34,50
Wijn
Typische Bourgogne: Romig, vol, finesse, verfijning en toch ook kracht en intensiteit. Domaine Phillipe Guyonnet speelt al generaties mee in de wijnbouwbussiness. Tevens was hun wijndomein één van de eersten die de landbouw volledig biologisch aanpakken. Inmiddels is hun areaal flink uitgedijd van 3 naar maar liefst 12 hectare.
Geur en smaak
Prachtige, goudgele kleur die al enorm uitnodigend is. Gulle geuren van abrikozen, sinaasappelzest, brioche, room en eindeloos veel meer. De smaak zet gul en boterig in met fijne zuren on the side. Top.
Wijnspijs
Fantastisch bij paddestoelenrisotto , ovengerechten met kalkoen – kip fazant & volle gerechten met witvis. -
Bodegas de la Marquesa - Bodega ValserranoBodega Valserrano – Rioja Reserva€ 23,50
Wijn
De kelders van Valserrano liggen diep onder de grond en zijn meer dan 200 jaar oud. De constante temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een natuurlijk klimaat ,waarin de wijnen perfect kunnen ouderen. Valserrano is gevestigd in de Rioja Alavesa, het hoogste gebied van de Rioja.
Geur en smaak
Robijnrood met geuren van ceder, aangevuld met tonen van gedroogd fruit, rozijntjes en specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en hints van Mariskijnkersen. In de smaak is de wijn rond en weelderig.
Wijnspijs
Heerlijke topcombinatie bij lam, zowel top bij rack of koteletten, maar ook heerlijk bij een steak van kalf of bij rollade. -
Hess WineriesAmalaya – Tinto€ 13,25
Wijn
Noordelijk in de provincie Salta, in Cafayate, ligt de bodega in het hart van de Calchaqui Vallei. Amalaya betekent in de inheemse taal ‘hoop op een wonder & rijke oogst’. Donald Hess zag kans! Moderne, wijnen maken die zowel toegankelijk als karakteristieke, klassieke trekjes houden, doordat de op een hoogte van 1800 meter boven de zeespiegel gesitueerde wijngaard opmerkelijk frisse druiven geven.
Geur en smaak
Verleidelijk sappig rood en zwart fruit met kruidige tonen en wat chocolade naast laurier.
Wijnspijs
Heerlijk breed inzetbaar en perfect bij een Argentijnse steak. Salute -
Hess WineriesAmalaya – Blanco Dulce de Corte€ 9,00
Wijn
Zoetje bij de kaasplank gezocht? Hebbes!! De Torrontès is de trots van Argentinië als het gaat om witte druivenrassen. Van deze druif kun je diverse wijnstijlen ver-wachten, zoals Mousserend, fris droog en zoete varianten. Hier dan bijvoorbeeld één. De Torrontès is hier het aromatische druifje om aan muskaatachtige aroma’s te tippen, waarbij de Riesling frisheid alsmede een weelderig zoetje geeft.
Geur en smaak
Exotische geuren van carambola, lychee en veel rozenblaadjes met een zowel frisse als zoete smaak.
Wijnspijs
Heerlijk bij een fruitdessert en gewoon heerlijk bij de borrel voor de zoetekauw, maar optimaal bij de kazen, zoals Epoisse of Munster.