-
Fattoria di MaglianoHeba – Morellino di Scansano€ 14,95
Wijn
Fattoria di Magliano ligt op een 300 meter boven de zeespiegel op aflopen -de hellingen naar de Tyrreense zee. Sinds 1996 boert met biologisch op de akkers van kleirijk zand. Zo een bodem houdt voldoende water vast tbv vaak optredende, droge periodes. Sangiovese is hier, zoals in Chianti, heer en meester en de Syrah krijgt hier zijn kruidige, robuuste bijrol.
Geur en smaak
Spicy geur met rood fruit. Iets tijm, peper, morilles en een tikje aards. In de smaak best sappig met een bite, wat grafiet en morilles komen langs
Wijnspijs
Geweldige combi bij stoof, zodat er frisheid bij komt en de tannine wat bedeesder worden. Top bij rood vlees, klein wild, pasta en harde kaas. -
Domaine de CébèneFelgaria, Grand Terroir de Schiste€ 47,50
Wijn
Brigitte Chevalier’s absolute topwijn. Naast andere uitermate fraaie wijnen van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Felgaria is eigenlijk de originele naam van de Faugères regio en stamt af van de romeinen. Felgaria is op haar beurt vervaardigd van één van de oerdruiven uit de zelfde regio: De Mourvèdre. Zo is de oercirkel absoluut weer rond.
Geur en smaak
Een perceel vol aan kruidige aroma’s gieren langs je sinussen met veel donker en wat rood fruit. Frisse inzet met vlezigheid en concentratie. Wow. Satijn zachte tannine en een chique toetsje barrique. Complex en fijn.
Wijnspijs
Romeins genieten bij wild als fazant of duif en staat als een huis bij stevig rundergebraad. Klasse in het glas. -
Azienda Agricola Guerrieri RizzardiValpolicella classico Cuvée XVII€ 12,50
Wijn
De druiven komen uit dezelfde Calcarole en Rovereti Cru wijngaarden waar de Amarone druiven van Rizzardi worden geteeld, echter, voor de Valpolicella Classico worden ze uiteraard niet gedroogd. De vinificatie en rijping worden expliciet op RVS gedaan voor het bewaren van het fruitige karakter van de wijn. Zwarte peper en donkere kersen begroeten de neus, een mix van wilde donkere bessen en een complexe truffel/aardse ondertoon. Medium body wijn met een perfect uitgebalanceerde zuurgraad. Gestructureerde en boeiende mineralige afdronk.
Geur en smaak
Geuren van donker fruit met bovenal kersen, braam en vijgen. Kruidige geuren met een sappige inzet van de smaak. Fijn samenspel van de druivenrassen tot een evenwichtige balans.
Wijnspijs
Heerlijk bij gegrilde groenten en menig gerecht van Yotam Ottolenghi. Dus deze Valpolicella deinst niet terug voor kruiden en specerijen als gangmakers. -
Niepoort VinhosRótulo – Tinto€ 12,95
Wijn
De Douro is Niepoort’s uitvalsbasis en in de afgelopen decennia zijn daar wijngaarden in omliggende regio’s bij gekomen. De Dão is met diens koele omstandigheden uitermate geschikt om Bourgogne achtige wijnen te maken. Dan wel met de lokale druiven. Een wijn met een wat meer Rhône – kruidigerij – karakter. Rótulo kwam exact volgens die filosofie tot stand. Cool-e klasse.
Geur en smaak
Barstens vol zwart fruit en een fijne, peperige, geur met meer kruiden als tijm en laurier. Sappig, fijn, maar wel met vulling, diepte en gulle afdronk.
Wijnspijs
Heel breed inzetbaar, maar wel echt perfect bij een Portugese stoof, recept met eend en bij de BBQ/Braai. -
Weingut Anton BauerRied Gmirk – Grüner Veltliner€ 16,75
Wijn
Anton Bauer is vierde generatie wijn -maker. In 1992 nam hij de scepter over en liet het wijngoed rap uitgroei -en van 3 naar 29 hectare. Techniek bij rijpheidscontroles en andere facetten zijn boeiend, maar dit laat hij over aan sensoren die dit in zijn hypermoderne wijnmakerij checken. Zijn focus ligt bij het maken van elegante, harmonieuze wijnen.Bij de vinificatie – het wijn maken – zijn de gisten extra lang aanwezig gebleven, waardoor een ziltig, mollig toontje in de smaakstructuur de frisheid in de smaak mooi verpakken.
Geur en smaak
Citrus, witte peper en de fijne balans in groene appel, citrus en zuur. Dat toontje nougat is zo typisch voor Grüve! De frisheid, de viefheid en de lengte. Ja blij !!
Wijnspijs
Asperges al aangerukt? Saldes en fris visgerecht met groene kruiden of een licht visgerecht me teen badje wijn uit de oven? mnommnom. Cheers !! -
DigustiLimoncello d’Amalfi€ 24,50
Wijn
Menig Italië liefhebber weet wel dat het bijzonder goed toeven is aan de Italiaanse kusten en in het bijzonder ook Amalfi daarbij te noemen. Amalfi bevind zich, als we Italië overzichte- lijk vertalen tot de ‘Laars”, aan de binnenvoet – A.k.a. alverwege zool . Citroenen en limoenen worden hier, net als diverse druivenrassen, perfect rijp. Neem de schillen van de grote citrusvruchten en trek deze op lokale distillaten en voila. Digusti is master en internationaal hoog erkent om zijn kwaliteit. Prachtig.
Geur en smaak
Geen snoepjes “Jamin’ citrus, nee, de geur van zojuist doorgesneden citrus, fijne zoetheid en net uit de vriezer wat “slush”, dus stroperig
Wijnspijs
Heerlijk na het diner, bij het dessert of er gewoon overheen: Die coupe met een bol of 2 citrusijs, daar snij je aan meerdere kanten geultjes in en een deukje bovenop; En een scheutje in de deuk. C’est ça !! -
Niepoort VinhosRedoma Branco€ 22,95
Wijn
Niepoort was vier generaties goed voor klasse Ports waar je je glaasje bij kon aflikken. Nu de 5de generatie aan het roer is kun je het gezegde echt op een tegeltje branden: Één pol gras tussen gek en geniaal. Dirk maakte al halverwege de ’90 vinhos; wijn buiten de Port-categorie. Like a Boss: Hij laat uiteraard technische achtergronden van terroironderzoek doen, stelt in regio’s waar hij zelf niet alle ins and outs kent de ideale combi -naties van druivenrassen, bodem, geleidings-technieken samen en in de kelder gebeurt de rest. Topniveau.
Geur en smaak
Gul in tonen als zoethout, steenfruit, citrus, ceder, vanille en kruidigheid.
Wijnspijs
Top bij oesters, vis uit de ovenslee, zoete aardappel en het kaasplateau. -
Cantina RiccioGreco di Tufo – I Vini di Janus€ 14,95
Wijn
Het dorpje Tufo en diens druiven velden liggen op vulkanisch rots gesteente. De warme omstandig-heden en dit terroirtype geven een bijzondere geur en smaak aan de Greco druiven. Typisch en verfijnd. Nog nooit van gehoord dus nieuw? Nope… hier verbouwden de Romeinen en Grieken voor hen al druiven tot wijn. Duik de historie in & open op een fijn moment .
Geur en smaak
Exotische geuren met steenfruit en een toontje vuursteen met citrus. Door de lie-rijping ook iets zilt in de smaak met rondeur en sap.
Wijnspijs
Geweldig bij een plateau fruit de mère en bij voorgerechten met vis. -
Maison BarboulotPinot Noir€ 10,95
Wijn
Van Pinot Noir kun je de allermooiste wijnen maken. Daarentegen is hij ook wel 1 van de meest lastige druivenrassen te noemen. Vooral Veeleisend: De Bourgogne kan nat en koud zijn. Het hele seizoen is daar dus één grote uitdaging. Maar dan komen daar dan ook wel de beauty’s voor. Deze Pinot komt uit het wat zonnigere zuiden.
Geur en smaak
Heerlijk sap, fruitigheid met kersen en frambozen. Dan in de geur ook iets vanille en peper met wat laurier. Kruidig, subtiel en sappig in de smaak.
Wijnspijs
Heerlijk bij kalfsvlees en geroosterd gevogelte. Bij het borrelplateau het liefst zachte kazen in de match. Nice. -
Azienda Agricola Il Colombaio di SantachiaraSelvabianca – Vernaccia di San Gimignano€ 19,95
Wijn
Vernaccia betekent plaatselijk. Toch vind je ‘m overal in Italië. Verwarring alom rond deze druif: Op Sardinië én in Trentino staat de Vernaccia di Oristano in de gaarden, maar kent DNA-technisch nul verwantschap. Verwarring genoeg? “Onze” Vernaccia kent liefst 17 synoniemen. De top-wijnen komen uit Gimignano, in het noorden van Toscane. Warmte, lage oogst rendementen en biologische verzorging. Zo maak je een topwijn!
Geur en smaak
Mooie strogelen gloed, stuivende geuren met wit fruit, lindebloesem, tijm, limoen en meer. Sappige, licht filmende inzet. Elegant en verfijnd.
Wijnspijs
Top bij pasta’s. Vongole erbij geen bezwaar. Witvis of Mosselplannen? -
Mas d'EspanetEolienne€ 19,95
Wijn
In zuid Frankrijk heeft men 20 jaar geleden de keiharde keuze gemaakt: Kwantiteit óf kwaliteitswijnbouw? Mas d’Espanet wordt nog ieder jaar beter. Eolienne in ieder geval. Eigen druiven staan naast gedoeloos, maar ook stevig concessieloos wijnmaken centraal. Geen herbiciden, pesticiden, machinerie of kunstmest,. Wijn van voor de industriele revolutie. Sane thinking als in ‘gewoon” biologisch-dynamisch boeren. Top verfijning, delicaat en zo boeiend. Je blijft walsen en sniffen.
Geur en smaak
Geel fruit en verse kruiden. Frisse zuren, tikkeltje filmend en een toets ziltig. Boeiende geuren, waarna gave structuren. Abrikoos, appel en notig. “Mineraliteit en sap hebben een verbond gesloten. “ Schreef een recen-sent.
Wijnspijs
Top bij bouillabaisse, gegrilde witvis en kreeft. Superfraai bij pluim van spicy kip tot pluimwild. Een frisse wind in jouw wijnglas! Woww -
Le Pas Saint MartinLa Pierre Frite€ 16,95
Wijn
Godendrank. Goede wijn is niets minder dan dat. Er zijn zoveel rassen van druiven waar leuk spul, of een vermakelijk sapje van gemaakt kunnen worden, maar er zijn er een paar die een gigantische diversiteit aan wijnstijlen, een heerlijke slok “boeiend” en een crimineel fraaie lekker om den smoel kunnen veroor-zaken. Pierre Frite is pure terroir expressie die de fles heeft bereikt.
Geur en smaak
De mineraliteit spat ervan af en de elegantie is werkelijk onder de kurk de fles in gepropt. Kan niet anders.Groene appel, rins, citroen, crisp, strak, mineralig, elegant, amandel spijs en wat een lengte.
Wijnspijs
Ligt er een frisse salade op de loerrrr? Is er een ceviche onderweg? Zijn de oesters of andere schelpjes aangerukt? Schakel dan naar “Pierre Frite” Doen!! -
J. HeinrichGoldBerg Reserve Blaufänkisch€ 29,50
Wijn
Blaufränkisch: Naast Zweigelt is de Blaufränkisch een visitekaartje van Oostenrijk. Zweigelt is licht, sappig, enige kruidigheid wel te bespeuren, maar vooral light en elegant. Pinot Noir is de serieuze, grote zus in het gamma aan blauwe druiven en laten we vaststellen dat de Blaufränkisch de stoere, grote broer is met de neiging tot het vertoon van anabole spierkracht. De druif geeft meer body en geeft meer stoere kruidigheid, waar een meer geurig en krachtig karakter vanuit gaat.
Geur en smaak
Heerlijk kruidig met donkere fruit-tonen en lengte….. echt serieus. Fijn, finesse en goede zuren maken de smaak lang en frisse tonen houden ‘m elegant.
Wijnspijs
Helemaal geweldig bij Stoof, tonijnsteak, varkensvlees, kruidige dissen. Enjoy! Geen herrie, wel finesse en klasse. -
Filippo GallinoArneis€ 13,95
Wijn
Als iemand het over het illustere landschap van Piemonte en wijn-historie heeft… Dan gaat het direct over rood.. Blauwe druiven, ja…. Newsflash: Kleinschalig, maar aan-wezig.. Piemonte heeft ook plek voor witte wondertjes, want naast Moscato d’Asti staat in subgebied Roero ook de Arneis aangeplant en die geeft daar elegante, verrukkelijke wijnen. Italié blijft je verrassen. Een frisse, energieke geur met wit fruit, citrus, appel en bloesem met een hint van venkel en anijszaad. De smaak blijft fris, rank en verfijnd.
Geur en smaak
Een frisse, energieke geur met wit fruit, citrus, appel en bloesem met een hint van venkel en anijszaad. De smaak blijft fris, rank en verfijnd.
Wijnspijs
De Arneis is geweldig te combineren met frisse salades, bij de risotto, witvisgerechten, venkel, polenta, asperges en gegrilde groenten. -
Weingut BurggartenDrei Brüder€ 15,75
Wijn
Dat Spätburgunder, als in laat rijpe Bourgondiër de Duitse nasynchroni-satie van Pinot Noir is wist je allicht. En anders nu. .. dat je wist dat er dan ook nog een Frühburgunder bestond acht ik kleiner in kans. Samen maken ze een sappige en toch ook gulle, kruidige wijn met een paar trossen Cabernet ook nog body extra.
Geur en smaak
Jammige neus met frambozen en aarbei, Zwoel fruit, sappige inzet en gulle smaak met laurier en andere kruiderij en toch ook fris.
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, stoof, Boeuff Bourguignon en zo fijn in hangmat of ligstoel. Dank voor het genieten van deze wijn namens de bewoners van de Ahr, dit jaar rampplek #neerslag. -
Casca WinesCascas Branco€ 7,95
Wijn
Lekkere wijn hoeft niet meteen peper duur te zijn. Zo is er heel veel wijn uit Portugal, waarvan de producenten, de lokale druivenrassen nog onbekend zijn. Zo is het kwaliteits-potentieel van regio’s met hun typische bodemgesteldheid en weercondities nog niet bij ieder komt bovendrijven. Cascas Branco is in Portugal zelf wel een zeer goed erkende wijn en wordt door Air Portugal op grote hoogte genoten.
Geur en smaak
Tropisch fruit, citrus, witfruit. Fris droog met een soepele smaak en mineralig in de afdronk.
Wijnspijs
Heerlijke borrelwijn en misstaat niet bij witvis, salades en gevogelte. -
Famille Gastou - Clos des RoquesPetit Roques€ 10,55
Wijn
De familie Gastou beschikt over zeer fraaie wijngaarden in de Zuid Franse omgeving van Minervois. Specifieker zijn de wijngaarden “La Livinière” internationaal zeer geroemd. Er worden iconische wijnen geboren en in deze betaalbare range is het superfijn dit topstukje wijnbouw aan je voor te kunnen stellen. Enjoy
Geur en smaak
Open, stuivende geur. Bloesem, wit fruit, appel en appelboesem. Iets perzik en meloen ook. Frisse inzet. Bittertje wel erbij.
Wijnspijs
Dit vraagt om een verkwikmoment & happen ernaast. Crisp fris in aangename lengte. Top bij gebakken witvis, bouillabaise. -
Domaine GueguenBourgogne Rosé€ 15,95
Wijn
De familie Gueguen staat al jaren garant voor verfijnde Chablis, silky zachte Cremant de Bourgogne en de “Rode Chablis” onder de dorpsnaam Irancy. Ge-wel-dig. Nu nemen wij ook hun fraaie Bourgogne Rosé op in onze collectie. Ook deze rosé gaat niet onder de Chablis naam op fles, maar kent wel de elegantie van de wijnen uit deze regio. Dan toch typisch pinot in de geur en smaak.
Geur en smaak
Zulk mooi pinot fruit met een fijne body en toch ook sap. Zowel kersen als aardbei met frisheid als vulling.
Wijnspijs
Geweldig als aperitief, top bij gegrild lam, kip, tonijn en kan echt goed tegen een pittige dis aan. Sowieso top bij gebraad van gevogelde.