-
LuccarelliLuccarelli Primitivo€ 8,95
Wijn
De oude Grieken maakten al wijn op het platteland nabij Sava ( hak van de Italo-laars ). Nu bundelen traditie & technieken de krachten om zo wijn te maken die in balans is: Zwoele geuren en smaken van de lokale druivenrassen en door moderne vinificatie ook frisheid behouden om evenwicht in de smaak te behouden.
Geur en smaak
De Primitivo is wel de stoerste druif van de regio te noemen. De wijn heeft veel kruidige geuren met zwart fruit, pruimen, vijgen, wat geconfijte tonen en rozijn.
Wijnspijs
Stoofgerechten, vet gevogelte en een stevige steak zijn prima partners op het bord naast een glas van deze Luccarelli Primitivo. -
Château MandiracChâteau Mandirac Corbières Rouge€ 12,95
Wijn
Droge winden uit de Pyreneeën, zoals de Tramontane, maken dit tot één van de droogste plekken van Frankrijk. Corbières kent een bijzonder lange wijntraditie die terug gaat tot in de romeinse tijd. De druiven groeien hier op rotsige bodems met veelal leisteen. Veelal volrijp te oogsten druiven hebben veel concentratie en in de klassieke wijn komt dat o peen zekere kruidigheid en concentratie te staan in geur en smaak.
Geur en smaak
Veel stuivende geuren als bramen, zwarte bessen, vlezig mondgevoel, piment en peper je tegemoet. Klassieke languedoc met enorm veel kruidigheid als de garrigue in het landschap.
Wijnspijs
Heerlijk bij stevig gebraad en wild. Bijzonder lekker bij hazenpeper, varkenskoteletten en harde kazen. -
Bodegas AlcardetCorrecto Tempranillo€ 6,95
Wijn
Heb je even genoeg van wijnen die heftig onder de plak zitten? Niet dat ze thuis worden uitgewrongen, maar fors gerijpt zijn tussen de planken. Heftige houtrijping. Er is zat hoop, want meer dan de helft van de wijnen die van tempranillo gemaakt worden zijn eigenlijk heel sappig, frivool, fruitig en relaxt. Relaxt momentje zonder vanille stokjes: Daar kun jij op rekenen.
Geur en smaak
De rode vruchten en wat donker fruit stuiven vanaf het openen op je af. Gul sap, klein peperig kruidje en niks zwaars aan tannine. Just Juicy.
Wijnspijs
Grote/kleine borrels, fijne borrels, tafel vol hapjes-borrels. Die niet complexe avond, die met die film, gezelligheid en glas in de hand. -
Bodegas Dominio de TaresEl Paisano de Tares. Mencia &Co€ 10,95
Wijn
De specialiteit van Bierzo ( noord-west Spanje ) is de Mencia druif. Mits streng in de snoei kun je van dit druivenras gulle, zwoele wijnen maken met en verfijnde smaak. De wijn heet niet voor niets “El paisano de Tares” – wat landgenoot van het wildkruid – betekend. Als je even niet oplet dan groeit de plant als kool en verliest hij zoveel energie dat de smaak in de druiven dun en flauw kan worden. Hier dus een vieve, frisse stijl die best een beetje koel geschonken mag. Hip & happening.
Geur en smaak
Fijn rood fruit, een kleine bite en een kruidje toe. Sappig en spicy. Ontzettend stuivend in de geur met al die rode vruchtjes: De bosaardbeitjes en de frambozen gieren langs je sinussen. Uiteraard o peen fraaie manier. Heerlijk om de wijn gekoeld aan tafel te schenken en schenk ‘m wat ruimte by the way: Groot glas kan geen kwaad.
Wijnspijs
Heerlijk als aperitief, een verkoelend moment in lente of zomer en werkelijk perfect bij de tonijnsteak en wilde zalm. Geniet! -
Salcuta WineryWinemaker’s way Merlot€ 7,00
Wijn
De kaart van Moldavië vertoond zoals die van Italië een laars. Stefan Vodã ligt dan in het middenvoets-á-enkel-gebied in de bosrijke streek Codru, waar ook de hoofdstad Chisinau gelegen is. De kwaliteitswijnen werden doorgaans aan elite van Engeland en Rusland verkocht. Meer dan de helft van de nationale wijnproductie vind in deze streek plaats. Veel Cabernet & merlot.
Geur en smaak
In de geur vooral veel fruit. Bramen en wat zwarte bes met daarbij wat kruidige tonen als laurier. Sappig in de smaak met zachte, milde tannine.
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, pasta’s, boeuff bourguignon, gegrilde aubergine en top bij het kaasplateau. -
Vinicola BotterRiserva della Casa Rosso€ 11,95
Wijn
Een rijke, rijpe kwaliteitswijn uit het nog veel beter bekend te mogen worden Molise dat ingeklemd ligt tussen de Abruzzen en Apulië. De Montepulciano is minder bekend dan de Merlot druif, maar kent veel overenkomsten in eigenschappen. Al tref je bij menig Merlot eenhheidsworst aan is montepulciano bijna altijd wel boeiend, wat boers, wat eigenwijs en goed gevuld.
Geur en smaak
Volle, zachte rode wijn met soepele tannine. Deze Montepulciano heeft daarbij een ligt “boers” toontje, een hint van kruidigheid en een extreem gulle smaak met zwart fruit en zwoele tonen als vanille en ceder, door een jaar op eikenhouten vaten te zijn opgevoed. Salute!
Wijnspijs
Top bij: Lamsrack, BBQ, Stevige steak, lasagne of bij harde kazen , zoals “Oer Ouwe Veense brokkel”. Proost!! -
Salcuta WineryWinemaker’s way Pinot Noir€ 7,00
Wijn
Stefan Vodã ligt in de bosrijke streek Codru. Door de koele omstandig-heden, vergelijkbaar met Noord-Italië, is het hier mogelijk om fraaie wijnen te maken. De Pinot noir dient langzaam te rijpen om er goede wijnen van te kunnen maken. Dat is hier bijzonder goed gelukt.
Geur en smaak
De geur is rijkelijk fruitig met tonen van blauwe bessen en kersen. Tikje kruidig en wat rood fruit maken het palet af. De smaak zet sappig in en het lage tanninegehalte nodigt uit om deze wijn in het warme seizoen en beetje gekoeld in te schenken.
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, pasta’s, boeuff bourguignon, gegrilde aubergine en top bij het kaasplateau. -
Villa VictoireSyrah Réserve€ 8,95
Wijn
We tellen in de wijnwereld meer dan 9000 druivenrassen waar meer dan een enkele achtertuin mee staat vol beplant. Syrah is bij de meeste levens genieters wel bekend, maar minder bekend is dat dit druivenras één van de aller oerste oerdruiven is. De akkers in het midden oosten stonden er 2000 jaar geleden al mee gevuld. Deze zuid Franse rakker is er weer één uit het boekje: Peper, body, kruidig. You name it. Syrah
Geur en smaak
Zwoele, zon doorstoofde stijl syrah met peper, kruiderij en meer dan een beetje drop in geur en smaak. Zwoel, dik, vol, body. Tsja…. Syrah
Wijnspijs
Lekker bij de borrel, onderuit op de bank en bij kruidige en stevige dissen -
Famille Gastou - Clos de RoquesClos des Roques€ 12,25
Wijn
Heerlijke nieuweling in de collectie. Namelijk weer zo een geweldig glas waaruit blijkt – stuift – waarom zuid Frankrijk in de eigen eigenheid, druivenrassen, terroirs en kunde moet gaan geloven. Er is maar één graadmeter nodig, waaraan de inzet van de wijnproducent moet voldoen: Verkies ajb kwaliteit boven kwantiteit. Voilá!! Clos des Roques is een fraaie Minervois uit de betere wijngaard La Livinière.
Geur en smaak
Boerse neus, kruidig, peper, besfruit en braam. Laurierbladeren tot de ziel. Cacaodoppen. Gulle, vlezige smaak met voldoende sap en bite.
Wijnspijs
Heerlijk bij pittig indonesisch en bij stoofvlees tot een stroganoff aan toe of ook geweldig bij een met groenten tot de nog toe volgepropte lasagne. -
Bodega Amalaya - Hess WinerysTerritorio Malbec€ 9,25
Wijn
“Ain’t no Mountain wine enough” De wijngaarden van Bodega Colomé liggen op 1700 tot 3100 meter boven zeeniveau. Zo rijpen de druiven van het ras Malbec onder veel koelere omstandigheden dan die in het dal. Frisheid blijft zo perfect in de wijn en het typische, bessige, kruidige en toch ook zwoele karakter stuift werkelijk het glas uit.
Geur en smaak
Frisheid blijft zo perfect in de wijn en het typische, bessige, kruidige en toch ook zwoele karakter stuift werkelijk het glas uit. Verleidelijk zachte tannine is weliswaar in fiks gehalte aanwezig, maar boterzacht van structuur. Sap, choco en de hele kruiderij denderen door in de finale.
Wijnspijs
Heerlijk bij lamsvlees, stoofgerecht, rundersteak en uiteraard een uit de hand gelopen Angus-party. Denk ook aan gegrilde aubergine en paprika. -
Florian Roblin VigneronChamp Gibault – Rouge – Coteaux de Giennois€ 19,95
Wijn
Florian is een zeer getalenteerde wijnmaker. Hij heeft zich benoorden van Sancerre, dus stroom afwaarts, laten wortelen. In de jonge appellatie Giennois ontstaan prachtige, fijne en elegante wijnen. Witte gemaakt van 100% Sauvignon blanc en de rode Champ Gibault = “Passe-tout-grains”, zoals ze dat in de Bourgogne noemen: De blend van Pinot Noir en Gamay. Fruitgedreven, intrinsiek ipv geweld.
Geur en smaak
Stuivend fruit in de geur, geef ‘m maar wat lucht. Aardbei en aardse tonen met bosbes, kruidigheid en in de smaak aangename vulling, maar vooral finesse en sap. Less is more!!
Wijnspijs
Hemels bij gevogelte, kalfsvlees, gevulde portebello en tonijnsteak. -
Domaine de la CourtadeLes Terrasses – Rouge€ 21,50
Wijn
Leuk? Nee dit is werkelijk Legend!Één van mijn oude vertrouwde favorieten: Mourvèdre uit de kust-regio van Frankrijk. Wijnen als uit Bandol of Cassis zijn vlezig, gul, vol vlezig, tikje rul en een bak Power waar een zeecontainer blauwe bessen U tegen zegt. Les Terrasses komt van Porquerolles, het eiland voor de kust van de Provence, Frankrijk tussen Saint Tropez en Toulon.
Geur en smaak
Fraaie concentratie aan blauwe bessen, oneindige garrigues aan kruiden en door het warme klimaat zelfs een tikje minty cq eucalyptus. Serieuze structuur en zowel boers als verfijnd. Power met satijnen cape.
Wijnspijs
Top bij vleesgerechten van of geïnspireerd door de méditerrannée. Heerlijk -
Château Les CroisilleCocoricot€ 12,95
Wijn
Cocoricot is niet in een plotselinge rui uit het kippenhok geplukt, noch een stresskip.… Wel is de wijn met zorg gevinifieerd en wel volgens de Macération Carbonique. Deze manier van het verwerken van de druiven is beter bekend uit de Beaujolais. Hele druiven met een klein gedeelte gekneusd worden te gisten gebracht. Sappige, fruitige wijnen ten gevolge.
Geur en smaak
Goed rood fruit met bramen, framboos, kruidigheid als laurier en een pittig pepertje en blijvend sappig. Fijne vulling met fijne viefheid. Nice
Wijnspijs
Lichtere wijn bij stoofgerechten? Dan heb je hier de geschikte! Zet je een braadslee met kalkoen, kip of ander pluimvolk op tafel. Appeltje eitje!! -
Domaine de CébèneBelles Lurettes€ 28,75
Wijn
Ouderwets knappe kwaliteitswijn met frisse, verse inzichten in zijn wording: Klassieke Faugères die in internationale pers hoge ogen gooit, maar: Men is wel met de tijd mee-gegaan. Voorbeeld: Waar Carignan vroeger gerooid werd, omdat het nietsvermoedende druifje minder trossen gaf in haar oudere dagen is men erachter gekomen dat de rank juist perfecte trossen geeft met minder snoeiwerk, dus weinig energieverspilling. Goud op de akker
Geur en smaak
Gulle geur van rijpe kersen, confit, kruiderij, grafiet en satijnen power. Zo verfijnd: Kruidige tonen van laurier, tijm, zoethout en wat geconfijt fruit met concentratie, maar tegelijk oh zo delicaat.
Wijnspijs
Geweldig bij wildgebraad, eend en een peperige steak met morilles. -
Baron de RothschildMapu Gran Reserva Carignan€ 13,95
Wijn
In een land dat over zijn lengte van dik 3000 kilometer ook wijngaarden heeft liggen is er wel te verwachten dat Chili allerlei stijlen kan leveren: Cool climat en warm climat. Massa en niche. De Franse familie de Rothschild is in de relatief koele Maule Valley neergestreken en maakt in diverse ranges mooie wijn. De Mapu Gran Reserva serie geeft het eigen karakter van het druivenras fijn weer, biedt fatsoenlijke ruggegraat aan de wijnen door langzame rijping aan de rank te bespoedigen en dat met een chique, degelijke houtrijping.
Geur en smaak
De Carignan heeft veel geconfijt fruit met een zwoele toon en een fris zuurtje. Ceder, cassis, eucalyptus. Boeiend neusje. Rond, lekkere bite. Blijft sappig, behoud dikte.
Wijnspijs
Top bij gevogelte uit de oven met een fruit confiture erbij. Werkelijk meesterlijk naast gegrilde eendeborst of een lamsrack. Wow. -
AmastuoloAmastuolo Primitivo€ 12,50
Wijn
Biologischer ga je wijnen niet treffen: Handmatig geoogst, pneumatisch geperste druiven en onder koele omstandigheden gemacereerd en daarna vergist, zodat alle fruitige, kruidige en pure aroma’s op en top uit de wijngaard in de wijn terecht kunnen komen. Puur natuur en zo sustainable als mogelijk in jouw fles.
Geur en smaak
Intense fruitigheid van pruimen en mariskijnkersen met compôte fruit met kaneel en kruidige geuren erbij.
Wijnspijs
Geweldige wijn bij de borrel, een gulle smaak die past bij gevogelte en stoofgerechten, maar ook gruwelijk lekker bij het kaasplateau met zowel romige, aromatische franse, als bij harde hollandse kazen. Salute !! -
Domaine du TrapadisLa P’tit Côte€ 12,50
Wijn
Radicaal biologisch !!! Sinds 2010 is wijnmaker Helen Durand door de conversie en gecertificeerd bio-producent. Naast deze overtuiging is Helen ook 100% overtuigd de druiven tot de verbeelding van de liefhebber te laten spreken met een elegante, frisse wijnstijl. Het zeer gerespecteerde wijntijdschrift La Revue du Vin de France prijst onze radicale boer hier bijzonder om.
Geur en smaak
Intens rood fruit, kruidigheid met tonen als laurier, zoethout en zwart fruit met een sappige smaak. De wijn is elegant, maar dendert door met z’n fraaie, soepele, smaak.
Wijnspijs
Dat vraagt om portebello, pittige gegrilde groenten, stevig stoofvlees en krachtig gebraad. -
Zagreus WineryTiara – Mavrud€ 9,95
Wijn
Zin om een volle, zwoele rode wijn op het menu te zetten? De Mavrud is dan een zeer geschikte optie. We kunnen wel zeggen dat dit de oudste oerdruif is in de Bulgaarse wijnbouw . Vaak een beetje een portneusje met zwoel, rijk en rijp gedroogd fruit. Een druif die zich tot een sappig, mild rood wijntype laat vervaardigen, maar ook die van steviger klasse. Balans is de sleutel tot een prettig glas en hier is gekozen om niet al te veel uit te sloven. Laat de druif maar voor zich spreken.
Geur en smaak
Veel rood bosfruit en vijgen, dadels met kruidige tonen en een zachte, fruitige smaak.
Wijnspijs
Top bij stoofgerechten als een Goulash, Boueff Bourguignon of bij een goed met groenten gevulde lasagne.