-
Weingut KnewitzSpätburgunder€ 14,95
Wijn
Rheinhessen staat bekend om zijn diversiteit in het maken van vooral kwantiteitswijnen. Rond het dorpje Appenheim is het meest kalkrijke type ondergrond van Duitsland te vinden. Deze bodem is perfect voor het verbouwen van ‘cool climat” druivenranken. Vooral Riesling, weissburgunder ( pinot blanc ) en de Spätburgunder doen het hier top.
Geur en smaak
Licht rode kleur met een ontzettend aantrekkelijk paarsrode gloed. Stuift het rode fruit niet enorm de neus in? Frambozen, cranberries en wat verse kruiden. Soepele, jammige, zwoele smaak met sappigheid en lengte.
Wijnspijs
Fantastisch bij kruidige gerechten , zoals van Yotam Ottolenghe en top bij pluimwild, gebraden kalkoen en bij een tonijnsteak. Cin cin !! -
Ocho VineyardsOcho Vineyards Pinot Noir Reserva€ 12,95
Wijn
Dat is nogal wat: Een wijn maken, waarbij de druiven afkomstig zijn uit 8 valleien in Chili. Men noeme: Casablanca, San Antonio, Maipo, Cachapoal, Colchagua, Curico, Maule, Itata. Dat is niet zomaar een lappie grond, maar uitgestrekt over een kleine 3000 km! De diverse gebieden geven elk hun eigen eigenschappen en talenten over aan de wijn: De warme, centrale regio’s geven body, zwoelheid en vulling, waar de regio’s Casablanca en Itata juist sap, finesse en lengte geven in hun druiven.
Geur en smaak
Veel rood fruit en wat aardse tonen. Sappige inzet en fijne vulling, iets spicy, maar vooral verfijnd en lang. Geur en smaak zo een beetje midden tussen stijl Spätburgunder en Pinot Noir in.
Wijnspijs
Top bij om en nabij acht verschillende gerechten, vooral bij oosters en puimwild. -
Niepoort VinhosNat Cool Tinto€ 19,75
Wijn
Portugal is een belangrijke bron van onze ontdekkingen. Dão & Bairrada zijn het Bourgogne van Portugal te noemen en daarmee relatief koel. Hier rijpen druiven de geleidelijk door en wordt de smaak van de wijn meer verfijnd. De streekdruiven hebben karakter. Baga is een druif waar men vroeger vooral heftige, lompe, krachtige wijnen van maakte. Nat’Cool is juist evenwichtig, fris glas, als fijne Bourgogne. Boeiend en toegankelijk. Ultiem ouderwetse top!
Geur en smaak
Fris, zwoel, rood fruit met kruidige tonen en een verfijnde structuur tot in de lange afdronk. Iets leer, boers.
Wijnspijs
Geweldig bij Boeuff Bourguignon, heerlijk bij kruidige fuets of toast met bijvoorbeeld rillette de canard. -
Domaine de ChevillardPinot Noir€ 32,50
Wijn
Matthieu Goury is een jonge, nieuwe generatie wijnmaker met wijngaarden in het hart van de Savoie. De lokale wijnen worden doorgaans gemaakt van enkel lokaal aangeplante druiven-rassen: Wit gemaakt van Jacquere en Altesse. Rood van Pinot Noir en de lokale Mondeuse. Deze wijn komt met zijn klasse verdacht dicht in de buurt van Bourgogne topwijnen. De Savoie is dan ook een geweldige plaats om dit druivenras perfect rijp te krijgen.
Geur en smaak
Kruidig in de neus met veel rood fruit, aardbei, kers, laurier, tijm en wat aardse tonen met een sappige start van de smaak. Elegant en boeiend.
Wijnspijs
Geweldig bij tonijnsteak, Confit de canard en boeuff Bourguignon. -
Azienda Valle RealePassi Reali – Da uva Appassimento€ 12,95
Wijn
Vinificatie per appassimento methode was al in de romeinse tijd gebruikelijk. Men legt de geoogste trossen op stromatten om ze te laten door rijpen en indrogen. Valle Reale pakt het iets anders aan door de trossen 2 maanden langer aan de rank te laten hangen. 100% BIO. Daarna oogst en indroging in de kelder om de Montepulciano druiven tot een geconcentreerde, zwoele rode wijn te vinifiëren.
Geur en smaak
Volle wijn met een kruidige, vol-fruitige geur met pruim, zwarte kers en kruiden. Fluweelzachte tannine en geconcentreerd tot in de afdronk.
Wijnspijs
Daardoor geweldig bij eendenborst, pekingeend of bij het kaasplateau of zelfs bij een chocolade dessert. Salute. -
Hess WineriesSelect – Cabernet Sauvignon€ 19,95
Wijn
Powerhouse Cabernet Sauvignon in tha house. Dan niet alleen maar geweld, maar ware souplesse en fraaie vulling met een geweldige structuur en lengte. Daar gaat een goede opvoeding aan vooraf natuurlijk: Druiven geteeld op Mount Veeder die de koele ochtend mist ervaren om zo geleidelijk als mogelijk te rijpen, zodat allerlei fijne nuances en aromatische stoffen in de druiven terecht komen en vooral: blijven.
Geur en smaak
Diep paarsrode kleur en rijke geuren van kratten vol cassis, tikje mint en een kruiderij om U tegen te zeggen. Sap, vief, gul en killerbody
Wijnspijs
Heerlijk bij serious steak, herten-biefstuk, gourmet en stoof. Enjoy ! -
Weingut BurggartenSpätburgunder Classic€ 18,95
Wijn
De Spätburgunder kennen we wel vanuit de Bourgogne, maar dan onder de naam Pinot Noir. De in Duitsland laat rijpende druif geeft meer “Jammy” tonen in de geur en smaak ten opzichte van die van Franse makelij. Duitsland wint met ieder seizoen aan klasse in dit genre aan hoogwaardige rode wijnen. Zwoeler fruit en toch ook een sappige, lichte structuur.
Geur en smaak
Rijk rijpe geuren als van rood fruit en wat zwart fruit. Kersen en een toontje laurier zijn niet te missen. Tikkelje olijf en geconfijt fruit en een sappige finish.
Wijnspijs
Fantastisch bij de kruidige stoof, Stroganoff, Boeuff Bourguignon en meer rijke gerechten om de boel fijn te blussen. Ook geweldig bij eend, fazant en kalkoen om elegant samenspel op en naast het bord te krijgen. Wir schaffen das! -
Clos des Boutes - Sylvain BoutéePluriel€ 13,50
Wijn
Wijnmaker Sylvain werkte voordat hij met wijndomein Clos des Boutes begon bij wijnbedrijven in Bordeaux en de Bourgogne. Hij heeft alle facetten van ’t wijn-bouwen en vinifiëren ervaren en de fijne kneepjes in de vingers. Biologisch werken is hier geen vraag of opgave, maar een gegeven. Het “systeem” tegen wildgroei van planten: Grazende schapen tussen de wijnstokken. Enzovoorts… enz.
Geur en smaak
Kruidigheid in de geur met heel veel fruit als kersen en bramen. Frisheid, body en mineralige tonen.
Wijnspijs
Pluriel maakt maaltijden als een pasta, gevogeltebraad en kruidige stoofschotels helemaal vrolijk. -
Viña AnakenaBirdman – Merlot€ 8,95
Wijn
Aan de voet van de Andes tref je een hoop moois, waaronder de akkers en de winery van Viña Anakena in Alto Cachapoal. De Birdman lijn refereert aan de jaarlijks uitverkorene dorps held: Hij die de obstakels ‘des levens” aankan en het eerste ei van het seizoen aan het slot van de queste in het dorp weet te brengen is “The Birdman” en held. Een slokje of twee zou dit gevoel ook al kunnen geven . Held van het jaar die je bent !
Geur en smaak
Komt me daar een krat bramen voorbij stuiven. Wow. Bosbessen, tikkeltje laurier en wat tijm en aardse tonen. Gul, vlezig en ronde, zachte tannine. Compleet en fraai.
Wijnspijs
Topglas bij de BBQ en Braai, heerlijk bij gevogelte en bij hapas & tapas. -
Grangehurst WineryDaylea Red€ 12,95
Wijn
Daylea is een volgens oerouderwetse tradities tot stand gekomen oerwijn. Doel: Toegankelijke wijn voor Daily use, maar volgens klassieke normen vervaardigd. Deze 2011 is op rijpe leeftijd op de markt losgelaten, want is immers nu mooi in balans en klaar om de liefhebber haar/zijn papillen te verwennen. Kies er een mooie dag voor en deze klassieke Bordeaux mix + Shiraz/Syrah voert je terug naar classy en voort naar verse momenten
Geur en smaak
Zwarte bessen en pruim in de geur. Ceder, vanille, sigaar en mint in de geur. De smaak zet rond in, waarna vlezig, stevig en lang. Fraaie klasse.
Wijnspijs
Perfect bij stevige kost en relaxte borrels met pittige praat en happen -
Collines du BourdicRacine Rouge€ 9,95
Wijn
Zo’n wijn, waarmee je gewoon heerlijk in de wijngaarden kunt landen. Virtueel met het glas aan je lippen dan natuurlijk. Je ruikt namelijk een wijn uit een niet snikheet gebied. De diverse kruiden en begroeiingen van Zuid Frankrijk. Ook wel de Garrigue genoemd. Fijne vlucht en fijne landing gewenst
Geur en smaak
Volle geur met kruidige tonen als laurier en tijm met rood en zwart fruit. Sappige start met body en vulling. De Grenache houd het soepel en sappig, maar de syrah geeft je de spicy neus en mondvulling. Santé !
Wijnspijs
Heerlijk bij stevige gerechten met rundvlees uit de braadpan, vanaf die braai en ontzettend tof bij hapas, tapas en een plateau charcuterie. -
Anakena VineyardsAnakena – Tama – Pinot Noir€ 11,95
Wijn
Pinot Noir: Die druif staat op zijn best in de Bourgogne!!! Dan zijn er een paar regio’s in de wijnwereld waar deze druif ook op en top kan gedijen, maar wel even andere stijl wijnen geeft. Dat kan ook spannend zijn. Zo ook in Chili. Lichtvoetige, gulle en fruitige wijnen ten gevolge met een lichte structuur en een aroma van rood fruit. Diepte als Bourgogne en die klasse, ja dat wordt wel lastig. Wel heel plezierig.
Geur en smaak
Rood fruit als frambozen en aardbei. Iets kruidigs en wat laurier met confit in de geur. Dat geconfijte fruit. Dat is wel erg aantrekkelijk. Dat kennen we ook wel van duitse Pinot!
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, vooral eend en bij BBQ / Braai. Enjoy Pinot Times !! -
Sierra de EnmedioMonastrell€ 6,95
Wijn
Ontdek deze heerlijk volle en toch elegante wijn uit Jumilla. Jumilla is een substreek in Valencia, gelegen aan de oostkust van Spanje. Het is – DNA technisch – nog niet bewezen, maar de druif heeft a] ernstig veel raakvlakken in aromatische uitdrukking met…… en b] de eigenschappen zijn haast synoniem te noemen met:…… Mourvédre uit Frankrijk.
Geur en smaak
Veel zwart fruit en wat specerijen en drop. Een mondvullend karaktertje met bite, maar ook verleidelijk en toegankelijk. Fijne afdronk. Da’s breed inzetbaar.
Wijnspijs
Perfecte borrelwijn met zwarte olijven, tapas en hapas, Iberico ham of een stevig stuk kaas. -
Domanie de Cébène - Brigitte ChevalierLes Bancèls€ 26,50
Wijn
Brigitte Chevalier staat voor het wijnmaken in de meest duurzame, biologisch dynamische zin. Wijn zonder belasting van de natuur. Wijn zonder opsmuk en modieuze toeters en bellen. Oude stokken geven meer concentratie diepte en verfijning. Alles volledig in balans.
Geur en smaak
Gulle geur met peperige, kruidige en boersige tonen. Power van de neus in de smaak met zachte, rijpe tannine in een jonge structuur wijn. Bancèls heeft bewaarpotentie , maar is al serieus in lengte en al.
Wijnspijs
Geweldig bij hazepeper, biefstuk van rund of hert en fantastisch bij eendeborst of lam en stevige jachtschotels. Genieten geblazen. -
Herdade de Monte da PeceguinaMonte da Peceguina€ 18,50
Wijn
Na een indrukwekkende start van een aantal winkels in zuid Portugal komen broers Paulo en João Soares tot de start van hun ultieme droom. Ze kopen in 2000 een verlaten landgoed in Alentejo en planten hun eerste 15 hectare wijngaard aan. De geboren wijnhoeve ( Herdade ) zou aan de top van Portugese wijn-bouw gaan behoren en kent 20 jaar later een prachtig scala aan wijnen.
Geur en smaak
Robijnrode kleur met een fraaie, open geur met rijpe amarenenkers, kruidnagel, vanille en kaneel. Rijp zwart fruit en wat chocolade. Fluwelen tannine in de smaak
Wijnspijs
Top bij eend of ander klein wild & bessenjus of een chutney. Mnom… -
Niepoort VinhosConciso – Tinto€ 24,95
Wijn
In september 2012, toen de oogst in de Douro door regen een paar dagen was gepauzeerd, bezocht Dirk een zeer oude wijngaard aan de voet van de Serra de Estrela in de Dão. Het was liefde op het eerste gezicht. De oude stokken in combinatie met de granietbodem geven wijnen met een uitzonderlijke complexiteit en elegantie.
Geur en smaak
Conciso is lichtrood van kleur. Heel expressief in de neus, met aroma’s van verse bosvruchten, bloesem, specerijen en een pepertje. Elegant en zijdezacht in de mond, en frisse zuren. Uurtje van tevoren decanteren geeft extra genot.
Wijnspijs
Uurtje van tevoren decanteren geeft extra genot. Fenomenaal bij Boeuf Bourguignon en pluimwild. Geniet -
Clos des Boutes - Sylvain BoutéeSabbra Cadabra€ 19,95
Wijn
90% Grenache noir & 10% Carignan oude stokken. Hoe tover je topwijn met karakter in de fles? Sylvain Boutée studeerde niet bij Hogwarts, maar aan de universiteit van Montpellier. Geen trucjes, maar wel ware magie. De spreuk: Oude wijnranken leveren meer concentratie & karakter, rijping in betonnen ei zorgt voor natuurlijke bâtonnage en daardoor complexiteit. Fenomenaal.
Geur en smaak
Frivole geuren van cassis, laurier, choco, zoethout en gul, zwoel in de smaak en afgetrainde body met geweldige smaaklengte.
Wijnspijs
Betoverend bij runderrollade, stoofvlees en lamsschouder of -rack. Tover fijn in de keuken ! -
Bodegas de la Marquesa - Bodega ValserranoBodega Valserrano – Rioja Reserva€ 23,50
Wijn
De kelders van Valserrano liggen diep onder de grond en zijn meer dan 200 jaar oud. De constante temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een natuurlijk klimaat ,waarin de wijnen perfect kunnen ouderen. Valserrano is gevestigd in de Rioja Alavesa, het hoogste gebied van de Rioja.
Geur en smaak
Robijnrood met geuren van ceder, aangevuld met tonen van gedroogd fruit, rozijntjes en specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en hints van Mariskijnkersen. In de smaak is de wijn rond en weelderig.
Wijnspijs
Heerlijke topcombinatie bij lam, zowel top bij rack of koteletten, maar ook heerlijk bij een steak van kalf of bij rollade.