-
Azienda Agricola Domenico FraccaroliPinot Bianco€ 12,95
Wijn
Noord Italië optima forma: Stokken op de kleirijke kalksteenbodem van gemiddeld 30 jaar oud zorgen voor verfijnde wijnen. Was Luca Fraccaroli een tijdje geleden nog op visite in ons proeflokaal. We proefden het hele gamma van fijn wit tot en met de robuuste Amarone. De familie Fraccaroli hebben de collectie goed in de smiezen en in de vingers:
Geur en smaak
Mineralig, subtiel wit fruit en een vleugje bloesem. Sappige inzet van de smaak met filmend mondgevoel.
Wijnspijs
Fijn glas ambacht. Top bij asperges en heerlijk als aperitief, waanzinnig bij dim sum dumplings, Risotto met paddenstoel en bij romige kazen op ’t plateau. Zoveel mogelijkheden. -
Cantina TudernumColle Nobile – Grechetto€ 15,25
Wijn
Rond het Italiaanse dorpje Todi staan zover als de ogen rijken ranken en bossen aan bomen. De lokale druivenrassen zijn hier gelukkig nog heilig. De witte Trebbiano, de Malvasia en Grechetto geven hier jaarlijks prachtoogsten. Vaak zijn deze subtiel, fris, elegant met de geur van bloesem en meer fijne geuren. Zo ook in de Colle Nobile… Maar: Enkel ranken die lage rendementen geven. Chique opvoeding in barriquevat.
Geur en smaak
Rijke geuren van abrikozen, ceder, vanille, zoethout en perzik. Zwoel, romig & voldoende frisheid in een enorm lange smaak.
Wijnspijs
Fantastisch bij gebraad van gevogelte als kalkoen en kip met sinaasappel en top bij rijke visgerechten en een risotto. -
Jorge Tarrío - Boal de ArousaBoal de Arousa – Albariño€ 11,95
Wijn
Een perfect glas wijn bij de schelpjes, de zeevruchten, de witvis en de paella. Die bestaat en die is in een fles gepropt, zodat de liefhebber deze gewoon thuis ontvangt en kan genieten. Elegant als de topdruif uit noord Portugal ( Regio Vinho Verde ) Noord West Spanje ook moge zijn, zo ook zijn wijnen en frisse aanzet. Wat een finesse en elegantie.
Geur en smaak
Heerlijke frisse aanzet, elegante geuren en smaak, citrus op zijn plaats, frisse bloesemgeuren en wat witfruit om alles te completeren.
Wijnspijs
Fantastisch aperitief, heerlijke begeleider bij Sushi en zo ontzettend vet bij zeevruchten, kreeft en zo onwijs nice bij witvis. -
Salcuta WinerySalcuta – Epizod Range – Limited Chardonnay€ 12,95
Wijn
De Chardonnay dient langzaam te rijpen om er topwijnen van te kunnen maken. Hier tref je een wijn die kan wedijveren met de grote jongens uit de Bourgogne – Frankrijk. Gul, chique vatrijping en vooral een lengte om u tegen te zeggen. Allicht “exotisch” van herkomst, maar oh zo een gulle smaak, lengte en verfijning.
Geur en smaak
De geur is rijkelijk fruitig met tonen van abrikozen en perziken met rijpe appel. Zwoele houttoetsen met ceder, vanille en ceder zetten rijk door, waarna de frisheid ook een heerlijke lengte geeft. Wow. Bourgondische verfijning.
Wijnspijs
Heerlijk bij kalkoen, vette visge-rechten: Op de huid gebakken zalm gebakken. Kaasplateau in aantocht? -
Valle Reale - Lupi RealiPassi Reali – Da Uve in Appassimento Bianco€ 12,95
Wijn
“Da Uve In Appassimento” wil zeggen dat van deel 1 van de oogst stille wijn gemaakt wordt, maar deel 2 eerst voor enkele maanden op excursie gaan naar een hang-plek waar de druiven te drogen worden gehangen. Hierna ( medio eind Januari ) tost men de trossen verschrompelde druiven bij de stille wijn en macereren maar met die hap. Zwoele, zachte en zeer rijk rijpe aroma’s komen in de frisse wijn terecht die vervolgens een mooie harmonie in rijpt op fles.
Geur en smaak
De rijpe geuren van abrikozen, perzik, vanille en groene kruiden komen je zonder veel walsen prima aan-waaien. De zachte smaak kent voldoende frisheid en molligheid.
Wijnspijs
Top bij paté, rilette, fondue en kalkoen. -
Aphros WineAphros – Loureiro€ 18,50
Wijn
Wijnmaker Vasco vertelde ons de volgende visie: “Aphros wijnen worden op twee plekken geboren: ofwel in de eeuwenoude kelder, waarin op middeleeuwse wijze, dus hand gedreven, wijn in mans-hoge amfora’s wordt gerijpt ofwel in het ultramoderne, nieuw gebouwde, dat als een wetenschappelijk, architectonisch hoogstandje werd gebouwd
Geur en smaak
Loureiro in zijn rijke gedaante: Fijn , fris en aromatisch, maar met een vetje, iets zilts en filmend zacht. Vers fruit en bloesem met citrus en wat sinaasappelschil in de geur.
Wijnspijs
Heerlijk bij de risotto of een rijk gevulde paella. Top bij een schotel kip met sinaasappel uit de oven of natuurlijk top bij pasta al vongole. -
Domaine Philippe GuyonnetMâcon – Vergisson€ 34,50
Wijn
Typische Bourgogne: Romig, vol, finesse, verfijning en toch ook kracht en intensiteit. Domaine Phillipe Guyonnet speelt al generaties mee in de wijnbouwbussiness. Tevens was hun wijndomein één van de eersten die de landbouw volledig biologisch aanpakken. Inmiddels is hun areaal flink uitgedijd van 3 naar maar liefst 12 hectare.
Geur en smaak
Prachtige, goudgele kleur die al enorm uitnodigend is. Gulle geuren van abrikozen, sinaasappelzest, brioche, room en eindeloos veel meer. De smaak zet gul en boterig in met fijne zuren on the side. Top.
Wijnspijs
Fantastisch bij paddestoelenrisotto , ovengerechten met kalkoen – kip fazant & volle gerechten met witvis. -
Alma CerciusPont de Caylus – Blanc€ 6,00
Wijn
“Dat is en flinke emmer vol aan die diverse druivenrassen!!” …… “Yup” Ieder ras vervuld zo zijn eigen rol: De Grenache Blanc geeft frisheid en expressiviteit, de Ugni-Blanc geeft strakke zuren. Dan is Chardonnay en Viognier dat samenspel die body en rondeur geven. Ieder zo zijn karakter en functie in de kleur, geur en smaak van de wijn.
Geur en smaak
Stuivende geuren als bloesem, wit fruit en citrus tonen. In de smaak licht filmend met een zacht-fruitige structuur en voldoende vulling.
Wijnspijs
Heerlijk naast de salade, Risotto, gerechten met witvis en gevogelte. Ook uitermate geschikt bij de kaasfondue en bij de borrel. Cin Cin -
Collines du BourdicTerre Eulalie – Chardonnay Boisé€ 8,95
Wijn
Bij de Terre Eulalie vertellen we er graag bij dat dit een duidelijk getypeerde wijn is door het terroir, druivenras en de rijping: Eulalie is afkomstig van biologische wijnouw in de Luberon – Zuid Rhône. Chardonnay druiven die relatief koel rijpten. Daardoor voldoende frisheid behielden, maar wel duidelijk het karakter van de druif bewaarden. Verder is er in geur en smaak ook cederhout en wat vanille te vinden, door de rijping op barrique vaten. Een aangenaam, weelderige wijn door de perfect samenspel van wijnbouw tot vinificatie.
Geur en smaak
Geuren van perzik, citrus en appel met wat bloesem. De smaak zet fris in met een ronde, volle smaak. Frisheid in de finale is stiekem wel erg lekker. Verkwikking.
Wijnspijs
Heerlijk bij vet gevogelte en daar waar “boter bij de vis” samen mogen komen. Wow! -
Niepoort VinhosTiara – Branco€ 29,95
Wijn
De Douro is toch wel één van de meest prachtige wijngebieden ter wereld. Uit deze regio is vooral port echt bekend. Dat het een gebied is waar je ook fraai rood en wit kunt maken begint pas sinds kort bij de wijnliefhebber te landen. Tiara is een klassewijn, welke nu en in de komende decennia als referentie mag dienen: Frisheid, elegantie, diepgang en een uitzonderlijke lengte maken iedere snif en slok tot een boeiend moment.
Geur en smaak
Intense geuren met tonen van citrus, verse kruiden, brioche en mineraliteit. Een licht rokerige toon door de rijping. Fris & zwoel.
Wijnspijs
Geweldig bij gerechten met witvis, schelpdieren en de ware perfectie: Pasta al vongole. Of Oesters. Salute