-
Azienda Agricola Guerrieri RizzardiKeya Chiaretto Bardolino Rosé€ 10,95
Wijn
Keya ( zegge kieja naar koosnaam van de traditionele Chiaretto ) is de gouwe ouwe voorloop van de rode wijn. Men laat eigenlijk de grote Cuve-tank aflopen, doordat de er ingedropte druiventrossen elkaar voor zo een 10% verdrukken. Zo komt het eerste pers sap mooi vlot beschikbaar ter vinificatie. Van de rest vervaardigd men de stevige rode rakkers uit Noord-oost Italië.
Geur en smaak
Gulle geuren van bosaardbeitjes, tikkie kruiden en frambozenfruit. De smaak zet zacht in en anders dan andere rosé enige body.
Wijnspijs
Heerlijk bij kruidig oosters en spicy gerechten. Top bij tonijn. Bite me! -
Azienda Agricola Guerreri RizzardiSoave Classico Cuvée XX€ 10,95
Wijn
Een referentie voor de appelatie uit Veneto. Van de “cru” wijngaard Costeggiola en La Rocca. De akkers zijn van vulkanische oorsprong met een terroir van verweerd gesteente en kalkrijke klei. Intenser, verfijnder en complexer dan doorsnee Soave’s
Geur en smaak
Heerlijk veel wit fruit als peer en gecombineerd met de geur van citrus en bloesem. Genoeg zuren voor lekkere, intense spanning. Wow.. subtiel, spanend en fijne lengte.
Wijnspijs
Fantastisch bij Pasta Carbonara, Heerlijk bij coquille en pasta met shi-take, maar ook super bij fondue met pittige kaas en risotto #paddestoelen. -
AmastuoloAmastuolo Primitivo€ 12,50
Wijn
Biologischer ga je wijnen niet treffen: Handmatig geoogst, pneumatisch geperste druiven en onder koele omstandigheden gemacereerd en daarna vergist, zodat alle fruitige, kruidige en pure aroma’s op en top uit de wijngaard in de wijn terecht kunnen komen. Puur natuur en zo sustainable als mogelijk in jouw fles.
Geur en smaak
Intense fruitigheid van pruimen en mariskijnkersen met compôte fruit met kaneel en kruidige geuren erbij.
Wijnspijs
Geweldige wijn bij de borrel, een gulle smaak die past bij gevogelte en stoofgerechten, maar ook gruwelijk lekker bij het kaasplateau met zowel romige, aromatische franse, als bij harde hollandse kazen. Salute !! -
Cantina TudernumLe Lucrezie – Sangiovese€ 8,00
Wijn
Gaat er een lampje branden als we Sangiovese noemen? Veel liefhebbers zullen geen actieve herinnering paraat hebben. Zeggen we het “Merk” Chianti…. ( wijn uit Toscane en van Sangiovese wijnen vervaardigd ) dan zal er menig ohja klinken. Geeft niet, de druif is hier gewoon minder beroemd dan de old-school wijnregio
Geur en smaak
Sangiovese geeft kruidige neusjes en zowel donker als rood fruit. Iets van olijven, iets pittigs, maar bovenal sap en weinig stroefheid van tannine. Een klein bittertje wel. Da’s lekker aan tafel.
Wijnspijs
Le Lucrezie leent zich dus graag bij tapas en hapas, maar ook perfecte borrelwijn sowieso. Lasagne, pasta Bolognese? Topcombi -
Cantina TudernumLe Lucrezie – Bianco€ 8,00
Wijn
Uiteraard staan er in Italië ook een aantal internationaal-overal-neer-te-plempen druivenrassen aangeplant.Maarrrrrr..: Als er, naast Portugal , dan een land is met een legioen aan toppers uit eigen streek, dan roep je Italië. In Umbrië en omstreken vindt je er onder meer de aromatische Grechetto en de frisse Trebbiano.
Geur en smaak
In de geur stuiven de bloemige aroma’s van de Grechetto je direct tegemoet, terwijl de Trebbiano fris begint met citrus in de geur en het strakke zuurtje in de smaak. De fijne balans van licht filmend en frisheid geeft de wijn zijn boeiende karakter.
Wijnspijs
Topglas bij salades, een witvisje uit de oven of gebraden. Top bij pasta’s met een frisse hint en schelpjes. -
Fattoria di MaglianoPagliatura – Vermentino di Toscana€ 14,95
Wijn
De Vermentino is wat mij betreft een superaantrekkelijke druif en wel in meerdere opzichten: * Bij het ruiken van een goede V. ruik je eigenlijk al het goede leven van de Mediterranée. ** Het redelijk lage zuurgehalte en de lichte filmendheid in de smaak geven een brede inzetbaarheid en *** een bad vol potentiële liefhebbers. V. staat vooral op de eilanden, aan de zuidkust van Frankrijk en aan de Tyrreense kust van noord tot zuid Italië aangeplant.
Geur en smaak
De frivole geur begint met bloesem, witte peper, geel fruit en abrikozen. In de smaak sap, rondeur en een fris zuurtje met citrus.
Wijnspijs
Perfect bij schelp- en schaaldier, Bouillabaise, Pasta al Vongole en kalf met kruidenbraad. -
Fattoria di MaglianoHeba – Morellino di Scansano€ 14,95
Wijn
Fattoria di Magliano ligt op een 300 meter boven de zeespiegel op aflopen -de hellingen naar de Tyrreense zee. Sinds 1996 boert met biologisch op de akkers van kleirijk zand. Zo een bodem houdt voldoende water vast tbv vaak optredende, droge periodes. Sangiovese is hier, zoals in Chianti, heer en meester en de Syrah krijgt hier zijn kruidige, robuuste bijrol.
Geur en smaak
Spicy geur met rood fruit. Iets tijm, peper, morilles en een tikje aards. In de smaak best sappig met een bite, wat grafiet en morilles komen langs
Wijnspijs
Geweldige combi bij stoof, zodat er frisheid bij komt en de tannine wat bedeesder worden. Top bij rood vlees, klein wild, pasta en harde kaas. -
Azienda Agricola Guerrieri RizzardiValpolicella classico Cuvée XVII€ 12,50
Wijn
De druiven komen uit dezelfde Calcarole en Rovereti Cru wijngaarden waar de Amarone druiven van Rizzardi worden geteeld, echter, voor de Valpolicella Classico worden ze uiteraard niet gedroogd. De vinificatie en rijping worden expliciet op RVS gedaan voor het bewaren van het fruitige karakter van de wijn. Zwarte peper en donkere kersen begroeten de neus, een mix van wilde donkere bessen en een complexe truffel/aardse ondertoon. Medium body wijn met een perfect uitgebalanceerde zuurgraad. Gestructureerde en boeiende mineralige afdronk.
Geur en smaak
Geuren van donker fruit met bovenal kersen, braam en vijgen. Kruidige geuren met een sappige inzet van de smaak. Fijn samenspel van de druivenrassen tot een evenwichtige balans.
Wijnspijs
Heerlijk bij gegrilde groenten en menig gerecht van Yotam Ottolenghi. Dus deze Valpolicella deinst niet terug voor kruiden en specerijen als gangmakers. -
DigustiLimoncello d’Amalfi€ 24,50
Wijn
Menig Italië liefhebber weet wel dat het bijzonder goed toeven is aan de Italiaanse kusten en in het bijzonder ook Amalfi daarbij te noemen. Amalfi bevind zich, als we Italië overzichte- lijk vertalen tot de ‘Laars”, aan de binnenvoet – A.k.a. alverwege zool . Citroenen en limoenen worden hier, net als diverse druivenrassen, perfect rijp. Neem de schillen van de grote citrusvruchten en trek deze op lokale distillaten en voila. Digusti is master en internationaal hoog erkent om zijn kwaliteit. Prachtig.
Geur en smaak
Geen snoepjes “Jamin’ citrus, nee, de geur van zojuist doorgesneden citrus, fijne zoetheid en net uit de vriezer wat “slush”, dus stroperig
Wijnspijs
Heerlijk na het diner, bij het dessert of er gewoon overheen: Die coupe met een bol of 2 citrusijs, daar snij je aan meerdere kanten geultjes in en een deukje bovenop; En een scheutje in de deuk. C’est ça !! -
Cantina RiccioGreco di Tufo – I Vini di Janus€ 14,95
Wijn
Het dorpje Tufo en diens druiven velden liggen op vulkanisch rots gesteente. De warme omstandig-heden en dit terroirtype geven een bijzondere geur en smaak aan de Greco druiven. Typisch en verfijnd. Nog nooit van gehoord dus nieuw? Nope… hier verbouwden de Romeinen en Grieken voor hen al druiven tot wijn. Duik de historie in & open op een fijn moment .
Geur en smaak
Exotische geuren met steenfruit en een toontje vuursteen met citrus. Door de lie-rijping ook iets zilt in de smaak met rondeur en sap.
Wijnspijs
Geweldig bij een plateau fruit de mère en bij voorgerechten met vis. -
Azienda Agricola Il Colombaio di SantachiaraSelvabianca – Vernaccia di San Gimignano€ 19,95
Wijn
Vernaccia betekent plaatselijk. Toch vind je ‘m overal in Italië. Verwarring alom rond deze druif: Op Sardinië én in Trentino staat de Vernaccia di Oristano in de gaarden, maar kent DNA-technisch nul verwantschap. Verwarring genoeg? “Onze” Vernaccia kent liefst 17 synoniemen. De top-wijnen komen uit Gimignano, in het noorden van Toscane. Warmte, lage oogst rendementen en biologische verzorging. Zo maak je een topwijn!
Geur en smaak
Mooie strogelen gloed, stuivende geuren met wit fruit, lindebloesem, tijm, limoen en meer. Sappige, licht filmende inzet. Elegant en verfijnd.
Wijnspijs
Top bij pasta’s. Vongole erbij geen bezwaar. Witvis of Mosselplannen? -
Filippo GallinoArneis€ 13,95
Wijn
Als iemand het over het illustere landschap van Piemonte en wijn-historie heeft… Dan gaat het direct over rood.. Blauwe druiven, ja…. Newsflash: Kleinschalig, maar aan-wezig.. Piemonte heeft ook plek voor witte wondertjes, want naast Moscato d’Asti staat in subgebied Roero ook de Arneis aangeplant en die geeft daar elegante, verrukkelijke wijnen. Italié blijft je verrassen. Een frisse, energieke geur met wit fruit, citrus, appel en bloesem met een hint van venkel en anijszaad. De smaak blijft fris, rank en verfijnd.
Geur en smaak
Een frisse, energieke geur met wit fruit, citrus, appel en bloesem met een hint van venkel en anijszaad. De smaak blijft fris, rank en verfijnd.
Wijnspijs
De Arneis is geweldig te combineren met frisse salades, bij de risotto, witvisgerechten, venkel, polenta, asperges en gegrilde groenten. -
Azienda Agricola Domenico FraccaroliPinot Grigio€ 12,95
Wijn
Noord Italië optima forma: Stokken op de kleirijke kalksteenbodem van gemiddeld 30 jaar oud zorgen voor verfijnde wijnen. Was Luca Fraccaroli een tijdje geleden nog op visite in ons proeflokaal. We proefden het hele gamma van fijn wit tot en met de robuuste Amarone. De familie Fraccaroli hebben de collectie goed in de smiezen en in de vingers:
Geur en smaak
Gul wit en geel fruit met een vleugje bloesem. Sappige, toch zachte inzet van de smaak honing en appel. Zwoel , body, elegant met serieuze vulling
Wijnspijs
Grigio met body en vulling combineert top bij asperges, gekruide gerechten en de aziatische keuken, super bij dim sum en bij gevulde portobello, risotto met paddenstoel en ubernice bij pittig!!! -
Azienda Valle RealePassi Reali – Da uva Appassimento€ 12,95
Wijn
Vinificatie per appassimento methode was al in de romeinse tijd gebruikelijk. Men legt de geoogste trossen op stromatten om ze te laten door rijpen en indrogen. Valle Reale pakt het iets anders aan door de trossen 2 maanden langer aan de rank te laten hangen. 100% BIO. Daarna oogst en indroging in de kelder om de Montepulciano druiven tot een geconcentreerde, zwoele rode wijn te vinifiëren.
Geur en smaak
Volle wijn met een kruidige, vol-fruitige geur met pruim, zwarte kers en kruiden. Fluweelzachte tannine en geconcentreerd tot in de afdronk.
Wijnspijs
Daardoor geweldig bij eendenborst, pekingeend of bij het kaasplateau of zelfs bij een chocolade dessert. Salute. -
Azienda Agricola Domenico FraccaroliPinot Bianco€ 12,95
Wijn
Noord Italië optima forma: Stokken op de kleirijke kalksteenbodem van gemiddeld 30 jaar oud zorgen voor verfijnde wijnen. Was Luca Fraccaroli een tijdje geleden nog op visite in ons proeflokaal. We proefden het hele gamma van fijn wit tot en met de robuuste Amarone. De familie Fraccaroli hebben de collectie goed in de smiezen en in de vingers:
Geur en smaak
Mineralig, subtiel wit fruit en een vleugje bloesem. Sappige inzet van de smaak met filmend mondgevoel.
Wijnspijs
Fijn glas ambacht. Top bij asperges en heerlijk als aperitief, waanzinnig bij dim sum dumplings, Risotto met paddenstoel en bij romige kazen op ’t plateau. Zoveel mogelijkheden. -
Cantina TudernumColle Nobile – Grechetto€ 15,25
Wijn
Rond het Italiaanse dorpje Todi staan zover als de ogen rijken ranken en bossen aan bomen. De lokale druivenrassen zijn hier gelukkig nog heilig. De witte Trebbiano, de Malvasia en Grechetto geven hier jaarlijks prachtoogsten. Vaak zijn deze subtiel, fris, elegant met de geur van bloesem en meer fijne geuren. Zo ook in de Colle Nobile… Maar: Enkel ranken die lage rendementen geven. Chique opvoeding in barriquevat.
Geur en smaak
Rijke geuren van abrikozen, ceder, vanille, zoethout en perzik. Zwoel, romig & voldoende frisheid in een enorm lange smaak.
Wijnspijs
Fantastisch bij gebraad van gevogelte als kalkoen en kip met sinaasappel en top bij rijke visgerechten en een risotto. -
Valle Reale - Lupi RealiPassi Reali – Da Uve in Appassimento Bianco€ 12,95
Wijn
“Da Uve In Appassimento” wil zeggen dat van deel 1 van de oogst stille wijn gemaakt wordt, maar deel 2 eerst voor enkele maanden op excursie gaan naar een hang-plek waar de druiven te drogen worden gehangen. Hierna ( medio eind Januari ) tost men de trossen verschrompelde druiven bij de stille wijn en macereren maar met die hap. Zwoele, zachte en zeer rijk rijpe aroma’s komen in de frisse wijn terecht die vervolgens een mooie harmonie in rijpt op fles.
Geur en smaak
De rijpe geuren van abrikozen, perzik, vanille en groene kruiden komen je zonder veel walsen prima aan-waaien. De zachte smaak kent voldoende frisheid en molligheid.
Wijnspijs
Top bij paté, rilette, fondue en kalkoen.