-
Domaine Céline & Frédéric GueguenIrancy – Les Mazelots€ 22,95
Wijn
Rode Bourgogne is natuurlijk een zaligheid in het glas. Zuid Bourgogne is subtiel en op zijn fruit gemaakt met eigenwijze terroirverschillen per dorp en in het Noorden kennen ze wat bredere schouders. Uiterst noord – dus rode Chablis, die dan naar het dorpje Irancy genoemd dient te worden – is dan weer koud en van kalkbodem, waarmee koel fruit.
Geur en smaak
Subtiel rood fruit met een mineralige toets naast zijn stiekeme kruidje. Fijn vooral. Sappige inzet met serieuze vulling, maar ook daarin verfijnd.
Wijnspijs
Perfecte pairing naast gegrilde kalkoen en andere vogeltjes, maar ook bijzonder gaaf met gepeperde tonijnsteak of geroosterde courgettes á la Yotam Ottolenghi. -
Weingut SchlumbergerRosé Edition Brut€ 13,95
Wijn
Weingut Schlumberger heeft al even een goede staat van dienst: Al meer dan 175 jaar worden op hun akkers wijnen gemaakt in hun naam. Ze maken al die tijd vooral mousserende wijnen die lange tijd de naam Champagne mochten dragen. Daar kwam helaas verandering in sinds de herkomstbenamingen bescherming. De klasse is er niet minder om geworden. Hier tref je de zomerse Rosé Edition van de blauwe druiven die in Oostenrijk top gedijen.
Geur en smaak
Geuren van rode bosbessen, aardbei en een zacht frisse smaak. Cin Cin !!
Wijnspijs
Heerlijk aperitief, top bij een visje, schelpje en een moment om te vieren -
Domaine Céline & Frédéric GueguenCremant de Bourgogne Blanc de Noirs€ 22,95
Wijn
Cremants zijn de edele mousserende wijnen uit bekende wijnstreken van Frankrijk, maar buiten Champagne. Al honderden jaren wedijveren alle Sparkling boeren over wie de eerste was. Champagne heeft dan de eer, menig Cremant is idem in klasse. Zo ook Elzasser en Loire Cremants en in deze fles die uit de Bourgogne. Blanc de noir staat ervoor dat de wijn uitsluitend van blauwe druiven is gemaakt. Geen Chardonnay, geen P. Meunier, maar 100% Pinot Noir.
Geur en smaak
Superfijne, elegante stijl met geuren van frisse appel en citrus, iets kruid, aards met tonen van peer, bloesem en amandelen. Sappig en complex.
Wijnspijs
Geweldenaar bij oesters, andere schelpjes en zacht genoeg bij pasta al vongole. Heerlijk bij een plateau kazen en charcuterie. -
Champagne Moutard Père et FilsChampagne Grande Cuvée Brut€ 37,50
Wijn
De druiven in deze Champagne zijn afkomstig uit de Côte de Bar, waar de bodem stamt uit het Kimmeridgiaan. Deze bodemlaag is 15 tot 157 miljoen jaar geleden ontstaan door het droog-vallen van zeegebied, waardoor de bodem werd opgebouwd door de opstapeling van kalk, mergelaarde en specifiek zeer rijk aan fossielen van zeedieren. Door deze omstandigheid zijn de wijnen complexer, mineraliger en ronder van karakter. De wijn rijpt 3 jaar in de cave om tip-top ontwikkeld op de markt te worden vrijgegeven.
Geur en smaak
Toegankelijke, romige Champagne stijl met genoeg fraisscheur en een fijne, zachte mousse. Subtiele tonen van wit en geel fruit met een frisse citrustoon. Lengte zeer aangenaam met de geur en smaak van brioche en soepele afdronk.
Wijnspijs
Geweldig aperitief om het glas mee te heffen, fantastisch bij schaal- en schelpdieren, waarbij uitzonderlijk goede match bij kreeft en garnalen. -
Roger CoulonChampagne Cuvée Heri -Hodie Brut€ 59,95
Wijn
Eric en Isabelle Coulon zijn recoltans-manupulants oftewel zowel druiventelers als wijnmakers in Vrigny in de Montagne de Reims ongeveer 10 km van Reims. Inmiddels zijn zij de 8e generatie die hier bijzondere champagnes weten te maken. Eric is zeer betrokken bij de wijnmakers uit het Vrigny. Een dorpje waar ongeveer 200 mensen wonen. De 11 ha die de familie Coulon in bezit heeft, profiteren van hun unieke ligging. Allen liggen zuid-oost op de heuvels van de Montagne de Reims. Ze oogsten minder fruit per hectare maar wel rijper en met meer concentratie om zo meer geur te krijgen. De aanplant is 40% pinot meunier, 30% pinot noir en 30% chardonnay. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 40 jaar oud wat ouder is dan de meeste wijngaarden in de Champagne. De Brut Tradition blijft 3 jaar in de kelder.
Geur en smaak
Een mooie gouden kleur welke fraai oogt met de fijne parelketting en zachte bubbels. Een Champagne met de geur van geglaceerd fruit en een toets honing. Een mooi gebalanceerde smaak met tonen van abrikoos en rijpe peer. In de afdronk typisch Pinot Meunier.
Wijnspijs
Heerlijk op een ontspannen moment en bij diverse vruchten die de zee ons kan bieden, zoals een licht gerecht met witvis en uiteraard de absolute traktatie bij schaal en schelpdieren. Santé… Geniet! -
Salcuta WineryWinemaker’s way Pinot Noir€ 7,00
Wijn
Stefan Vodã ligt in de bosrijke streek Codru. Door de koele omstandig-heden, vergelijkbaar met Noord-Italië, is het hier mogelijk om fraaie wijnen te maken. De Pinot noir dient langzaam te rijpen om er goede wijnen van te kunnen maken. Dat is hier bijzonder goed gelukt.
Geur en smaak
De geur is rijkelijk fruitig met tonen van blauwe bessen en kersen. Tikje kruidig en wat rood fruit maken het palet af. De smaak zet sappig in en het lage tanninegehalte nodigt uit om deze wijn in het warme seizoen en beetje gekoeld in te schenken.
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, pasta’s, boeuff bourguignon, gegrilde aubergine en top bij het kaasplateau. -
Florian Roblin VigneronChamp Gibault – Rouge – Coteaux de Giennois€ 19,95
Wijn
Florian is een zeer getalenteerde wijnmaker. Hij heeft zich benoorden van Sancerre, dus stroom afwaarts, laten wortelen. In de jonge appellatie Giennois ontstaan prachtige, fijne en elegante wijnen. Witte gemaakt van 100% Sauvignon blanc en de rode Champ Gibault = “Passe-tout-grains”, zoals ze dat in de Bourgogne noemen: De blend van Pinot Noir en Gamay. Fruitgedreven, intrinsiek ipv geweld.
Geur en smaak
Stuivend fruit in de geur, geef ‘m maar wat lucht. Aardbei en aardse tonen met bosbes, kruidigheid en in de smaak aangename vulling, maar vooral finesse en sap. Less is more!!
Wijnspijs
Hemels bij gevogelte, kalfsvlees, gevulde portebello en tonijnsteak. -
Domaine de la BordePinostradamus€ 32,50
Wijn
Pinot Noir uit de Jura, de regio die sinds 2011 mondiaal flink (her-) ontdekt wordt door haar eigenheid, nog veel ongerepte natuur, lokale druiven en de typische, lokale vinificatie. Veel vooral witte wijnen worden in oxidatieve invloeden groot en groots gemaakt, waar dan wel een typisch notig en sherryachtig typetje voor in je glas verschijnt. Rode wijn kent hier bijna altijd elegantie met frisse omstandigheden tot in het glas. We durven er wel een voorspelling aan te wagen dat deze Pinot je in hogere sferen brengt.
Geur en smaak
Zuiver rood fruit & kruidige aroma’s. Frisse inzet met diepte, body, bite en een lengte. Fijne, typische pinot met vulling en klasse.
Wijnspijs
Perfect bij stoof, gegrilde groenten en eendenborst. Fenomenaal bij Boueff Bourguignon en andere stoofgerechten. -
Maison BarboulotPinot Noir€ 10,95
Wijn
Van Pinot Noir kun je de allermooiste wijnen maken. Daarentegen is hij ook wel 1 van de meest lastige druivenrassen te noemen. Vooral Veeleisend: De Bourgogne kan nat en koud zijn. Het hele seizoen is daar dus één grote uitdaging. Maar dan komen daar dan ook wel de beauty’s voor. Deze Pinot komt uit het wat zonnigere zuiden.
Geur en smaak
Heerlijk sap, fruitigheid met kersen en frambozen. Dan in de geur ook iets vanille en peper met wat laurier. Kruidig, subtiel en sappig in de smaak.
Wijnspijs
Heerlijk bij kalfsvlees en geroosterd gevogelte. Bij het borrelplateau het liefst zachte kazen in de match. Nice. -
Domaine GueguenBourgogne Rosé€ 15,95
Wijn
De familie Gueguen staat al jaren garant voor verfijnde Chablis, silky zachte Cremant de Bourgogne en de “Rode Chablis” onder de dorpsnaam Irancy. Ge-wel-dig. Nu nemen wij ook hun fraaie Bourgogne Rosé op in onze collectie. Ook deze rosé gaat niet onder de Chablis naam op fles, maar kent wel de elegantie van de wijnen uit deze regio. Dan toch typisch pinot in de geur en smaak.
Geur en smaak
Zulk mooi pinot fruit met een fijne body en toch ook sap. Zowel kersen als aardbei met frisheid als vulling.
Wijnspijs
Geweldig als aperitief, top bij gegrild lam, kip, tonijn en kan echt goed tegen een pittige dis aan. Sowieso top bij gebraad van gevogelde. -
Ocho VineyardsOcho Vineyards Pinot Noir Reserva€ 12,95
Wijn
Dat is nogal wat: Een wijn maken, waarbij de druiven afkomstig zijn uit 8 valleien in Chili. Men noeme: Casablanca, San Antonio, Maipo, Cachapoal, Colchagua, Curico, Maule, Itata. Dat is niet zomaar een lappie grond, maar uitgestrekt over een kleine 3000 km! De diverse gebieden geven elk hun eigen eigenschappen en talenten over aan de wijn: De warme, centrale regio’s geven body, zwoelheid en vulling, waar de regio’s Casablanca en Itata juist sap, finesse en lengte geven in hun druiven.
Geur en smaak
Veel rood fruit en wat aardse tonen. Sappige inzet en fijne vulling, iets spicy, maar vooral verfijnd en lang. Geur en smaak zo een beetje midden tussen stijl Spätburgunder en Pinot Noir in.
Wijnspijs
Top bij om en nabij acht verschillende gerechten, vooral bij oosters en puimwild. -
Domaine de ChevillardPinot Noir€ 32,50
Wijn
Matthieu Goury is een jonge, nieuwe generatie wijnmaker met wijngaarden in het hart van de Savoie. De lokale wijnen worden doorgaans gemaakt van enkel lokaal aangeplante druiven-rassen: Wit gemaakt van Jacquere en Altesse. Rood van Pinot Noir en de lokale Mondeuse. Deze wijn komt met zijn klasse verdacht dicht in de buurt van Bourgogne topwijnen. De Savoie is dan ook een geweldige plaats om dit druivenras perfect rijp te krijgen.
Geur en smaak
Kruidig in de neus met veel rood fruit, aardbei, kers, laurier, tijm en wat aardse tonen met een sappige start van de smaak. Elegant en boeiend.
Wijnspijs
Geweldig bij tonijnsteak, Confit de canard en boeuff Bourguignon. -
Anakena VineyardsAnakena – Tama – Pinot Noir€ 11,95
Wijn
Pinot Noir: Die druif staat op zijn best in de Bourgogne!!! Dan zijn er een paar regio’s in de wijnwereld waar deze druif ook op en top kan gedijen, maar wel even andere stijl wijnen geeft. Dat kan ook spannend zijn. Zo ook in Chili. Lichtvoetige, gulle en fruitige wijnen ten gevolge met een lichte structuur en een aroma van rood fruit. Diepte als Bourgogne en die klasse, ja dat wordt wel lastig. Wel heel plezierig.
Geur en smaak
Rood fruit als frambozen en aardbei. Iets kruidigs en wat laurier met confit in de geur. Dat geconfijte fruit. Dat is wel erg aantrekkelijk. Dat kennen we ook wel van duitse Pinot!
Wijnspijs
Heerlijk bij gevogelte, vooral eend en bij BBQ / Braai. Enjoy Pinot Times !!