-
Secret BoiséSecret Boisé – Grande Réserve – GSM€ 8,95
Wijn
Een goed bewaard geheim onder ons wijnnerds: GSM… weet je nog? Ezelsbruggetjes? GSM staat voor de meest aangeplante druiven van zuid Frankrijk, waarmee ook de meest voorkomende blend aldaar. Grenache; sap en kruid, Syrah; pit, dik, kruidig en Mourvèdre; boers.
Geur en smaak
Hevig veel rood fruit, boersig ( Da’s de Mourvèdre ) met een vlezige, volle, ronde smaak. Veel kruiderij als laurier en een hint vanille. Yeah
Wijnspijs
Daar kan wel een stukkie rood vlees tegenaan. Pittig, spicy, hoog op smaak, dus indisch, hapas, tapas, mediterraans en alles rond die braai geniet volle teugen mee. -
Domaine du MétéoreLéonides – Rouge€ 14,95
Wijn
Rond 8000 v.Chr. stortte er een meteoriet neer op een heuvel van de Haut Languedoc. Op de bodem van de ontstane krater, gelegen in een woud van eikenbomen en laag groeiend kreupelhout en kruid, is een wijngaard aangelegd. Al ruim tien jaar biologisch en in klasse als vanuit een andere dimensie.
Geur en smaak
Kratten vol Cassis, peper, peper, peper en uiteraard veel meer knalt en duizelt je voorbij. Rul, vlezig en dik van smaak met zon en power, leer, tabak, piment en vulling.
Wijnspijs
Stevige stoof komt prachtig tot zijn recht bij Léonides. Ook zomers uiteraard gaaf te combineren bij Goulash, gebraad en BBQ-deluxe!! -
Domaine du MétéorePerséides€ 19,95
Wijn
Rond 8000 v.Chr. stortte er een meteoriet neer op een heuvel van de Haut Languedoc. Op de bodem van de ontstane krater, gelegen in een woud van eikenbomen en laag groeiend kreupelhout en kruid, is een wijngaard aangelegd. Al ruim tien jaar biologisch en in klasse als vanuit een andere dimensie.
Geur en smaak
Hipsteropmerking; Vleesvervanger in een fles . Dan weer ff down 2 earth: Aards, kersen, laurier, cacao , piment, pepertjes dansen in den wang. Zwoel zachte, fijne finale.
Wijnspijs
Van gek naar geniaal bij: Gebraad met zwijn, entrecote, BBQ , steaks, kangoeroebiefstuk doordrenkt met morrilles in de jus, of andere stoof. -
Villa ClosalisVilla Closalis – Mont Baudile€ 8,25
Wijn
In deze wijn van Villa Closalis tref je de bonte blend van zuid Frankrijk aan. Ieder druivenras in zijn rol: Syrah: Kruidig, body, robuust. Cinsault: Sap, fruitig. Grenache: Fris, kruidig, lengte. Mourvèdre: Vulling, vlezig, zwoel Carignan: Gul, rijp fruit en vulling. Vooral de Carignan is een miskend druivenras, welke een grote rol op zich kan nemen. Deze wijn dankt zijn rijk fruitige geur die doet denken aan port aan Carignan van oude ranken.
Geur en smaak
Kersen, rijpe bes. Zwoele, rijke rijpe geuren met kruidigheid en een beetje een portneusje. Vanaf de inzet van de smak een zwoele structuur, milde tannine en een aangename vulling.
Wijnspijs
Heerlijk bij ligstoel, gewoon geen complex gedoe, gewoon lekker. Super fraai bij de Braai of BBQ, steak, stoofvlees en bij pittige tapas, maar ook bij het kaasplateau en de borrel. Verrassing: topcombi bij een lekker hollands stamppotje. -
Château MandiracChâteau Mandirac Corbières Rouge€ 12,95
Wijn
Droge winden uit de Pyreneeën, zoals de Tramontane, maken dit tot één van de droogste plekken van Frankrijk. Corbières kent een bijzonder lange wijntraditie die terug gaat tot in de romeinse tijd. De druiven groeien hier op rotsige bodems met veelal leisteen. Veelal volrijp te oogsten druiven hebben veel concentratie en in de klassieke wijn komt dat o peen zekere kruidigheid en concentratie te staan in geur en smaak.
Geur en smaak
Veel stuivende geuren als bramen, zwarte bessen, vlezig mondgevoel, piment en peper je tegemoet. Klassieke languedoc met enorm veel kruidigheid als de garrigue in het landschap.
Wijnspijs
Heerlijk bij stevig gebraad en wild. Bijzonder lekker bij hazenpeper, varkenskoteletten en harde kazen. -
Famille Gastou - Clos de RoquesClos des Roques€ 12,25
Wijn
Heerlijke nieuweling in de collectie. Namelijk weer zo een geweldig glas waaruit blijkt – stuift – waarom zuid Frankrijk in de eigen eigenheid, druivenrassen, terroirs en kunde moet gaan geloven. Er is maar één graadmeter nodig, waaraan de inzet van de wijnproducent moet voldoen: Verkies ajb kwaliteit boven kwantiteit. Voilá!! Clos des Roques is een fraaie Minervois uit de betere wijngaard La Livinière.
Geur en smaak
Boerse neus, kruidig, peper, besfruit en braam. Laurierbladeren tot de ziel. Cacaodoppen. Gulle, vlezige smaak met voldoende sap en bite.
Wijnspijs
Heerlijk bij pittig indonesisch en bij stoofvlees tot een stroganoff aan toe of ook geweldig bij een met groenten tot de nog toe volgepropte lasagne. -
Domaine de CébèneBelles Lurettes€ 28,75
Wijn
Ouderwets knappe kwaliteitswijn met frisse, verse inzichten in zijn wording: Klassieke Faugères die in internationale pers hoge ogen gooit, maar: Men is wel met de tijd mee-gegaan. Voorbeeld: Waar Carignan vroeger gerooid werd, omdat het nietsvermoedende druifje minder trossen gaf in haar oudere dagen is men erachter gekomen dat de rank juist perfecte trossen geeft met minder snoeiwerk, dus weinig energieverspilling. Goud op de akker
Geur en smaak
Gulle geur van rijpe kersen, confit, kruiderij, grafiet en satijnen power. Zo verfijnd: Kruidige tonen van laurier, tijm, zoethout en wat geconfijt fruit met concentratie, maar tegelijk oh zo delicaat.
Wijnspijs
Geweldig bij wildgebraad, eend en een peperige steak met morilles. -
Domaine la CourtadeLes Terrasses Rosé€ 19,50
Wijn
Porquerolles is het eiland in de middellandse zee dat net voor de zuidkust van Frankrijk ligt – tussen Marseille en Saint Tropez. De wijn-gaarden zijn in 1983 aangeplant en geven fantastische ogen van hoge kwaliteit. Alycastre is overigens de naam van de draak die ’t eiland verdedigde………. Toch ons advies de rosé koel in te schenken.
Geur en smaak
Exotische, stuivende geuren met aardbeien, frambozen en kruidig met tijm en meer groene kruiden. Frisse, elegante inzet smaak met een cleane smaak. Sappige lengte.
Wijnspijs
Perfect bij zomerse salades, fruit de mère, salade Nicoise, de borrel met fijne tapenades en pittige dissen. -
Dominio de PunctumFinca Fabian Rosado€ 7,00
Wijn
Puur en biologisch boeren kan ik op grotere schaal: Dominio de Punctum heeft een areaal van dik 200 hectare aan wijngaarden. Dat is bepaald geen achtertuin. 60% van de wijnen zijn zelfs biologisch-dynamisch gemaakt. Sterker nog: bij de klaring van deze range wijnen kwam geen eiwit in de buurt, waardoor de wijn zelfs als Vegan door de wereld verstuurd kan.
Geur en smaak
De geur komt direct fruitig over en binnen. Frambozen en bosaardbei met een kriebeltje kruidig. Soepele smaak met fris sap een fraaie vulling.
Wijnspijs
Lekker bij spicy zoals curry’s en pittig indonesisch of aziatische dis. Natuurlijk heerlijk bij de borrel en een barbecue begeleider als een baas. Geniet ervan. -
Domaine la CourtadeAlycastre Rosé€ 15,25
Wijn
Porquerolles is het eiland in de middellandse zee dat net voor de zuidkust van Frankrijk ligt – tussen Marseille en Saint Tropez. De wijn-gaarden zijn in 1983 aangeplant en geven fantastische ogen van hoge kwaliteit. Alycastre is overigens de naam van de draak die ’t eiland verdedigde………. Toch ons advies de rosé koel in te schenken.
Geur en smaak
Exotische, stuivende geuren met aardbeien, frambozen en kruidig met tijm en meer groene kruiden. Frisse, elegante inzet smaak met een cleane smaak. Sappige lengte.
Wijnspijs
Perfect bij zomerse salades, fruit de mère, salade Nicoise, de borrel met fijne tapenades en pittige dissen. -
Château la RouëtLili Rosé€ 14,50
Wijn
Een typische Provence rosé met zijn kenmerkende lichte kleur en frisse smaakstijl. De familie Savatier bezit 70 hectaren wijngaard in le Muy, in het hart van de Provencestreek. Het domein gaat al sinds 1840 mee en de innoveert nog altijd naar de perfecte combinatie van traditie & verfijning. Vergeet de merkrosés, zoals Miraval als jouw rosé voor een leukere prijs zo Lili mag smaken.
Geur en smaak
Vers bosaardbeitje en wat meer aan wit en rood fruit en de smaak is fluwelig zacht met een frisse structuur.
Wijnspijs
Heerlijk toeven en te slurpen in het zonnetje, bij kruidige gerechten en superfijn bij een tonijnsteak. -
Château la RouëtChic rosé€ 9,75
Wijn
Een typische Provence rosé met zijn kenmerkende lichte kleur en frisse smaakstijl. De familie Savatier bezit 70 hectaren wijngaard in le Muy, in het hart van de Provencestreek. Het domein gaat al sinds 1840 mee en de innoveert nog altijd naar de perfecte combinatie van traditie & verfijning. Vergeet de merkrosés, zoals MIP en AIX als jouw rosé voor een leukere prijs zo Chic mag smaken.
Geur en smaak
Fraaie geuren van vers rood fruit en de smaak is fris met een zachte inzet.
Wijnspijs
Heerlijk op het (thuis-) terras en bij visgerechten, salades en verrassend bij curry en andere kruidige gerechten -
Domaine du TrapadisLa P’tit Côte€ 12,50
Wijn
Radicaal biologisch !!! Sinds 2010 is wijnmaker Helen Durand door de conversie en gecertificeerd bio-producent. Naast deze overtuiging is Helen ook 100% overtuigd de druiven tot de verbeelding van de liefhebber te laten spreken met een elegante, frisse wijnstijl. Het zeer gerespecteerde wijntijdschrift La Revue du Vin de France prijst onze radicale boer hier bijzonder om.
Geur en smaak
Intens rood fruit, kruidigheid met tonen als laurier, zoethout en zwart fruit met een sappige smaak. De wijn is elegant, maar dendert door met z’n fraaie, soepele, smaak.
Wijnspijs
Dat vraagt om portebello, pittige gegrilde groenten, stevig stoofvlees en krachtig gebraad. -
Famille Gastou - Clos des RoquesTerre des Roques€ 10,55
Wijn
De familie Gastou beschikt over zeer fraaie wijngaarden in de Zuid Franse omgeving van Minervois. Specifieker zijn de wijngaarden “La Livinière” internationaal zeer geroemd. Er worden iconische wijnen geboren en in deze betaalbare range is het superfijn dit topstukje wijnbouw aan je voor te kunnen stellen. Enjoy
Geur en smaak
Open geuren als peper, leer, piment, zwarte olijven en laurier. Zet sappig in, vlezig, best wel wat power, bouillon, kruidenbuiltje, paprika, aards,. Zet wel lekker vol en gul door.
Wijnspijs
Wondertje bij gegrild gevogelte, kaas met pep en pit. Vooral harde boeren en grotkaas. Top bij boerenpaté. -
Clos des Boutes - Sylvain BoutéePluriel€ 13,50
Wijn
Wijnmaker Sylvain werkte voordat hij met wijndomein Clos des Boutes begon bij wijnbedrijven in Bordeaux en de Bourgogne. Hij heeft alle facetten van ’t wijn-bouwen en vinifiëren ervaren en de fijne kneepjes in de vingers. Biologisch werken is hier geen vraag of opgave, maar een gegeven. Het “systeem” tegen wildgroei van planten: Grazende schapen tussen de wijnstokken. Enzovoorts… enz.
Geur en smaak
Kruidigheid in de geur met heel veel fruit als kersen en bramen. Frisheid, body en mineralige tonen.
Wijnspijs
Pluriel maakt maaltijden als een pasta, gevogeltebraad en kruidige stoofschotels helemaal vrolijk. -
Collines du BourdicRacine Rouge€ 9,95
Wijn
Zo’n wijn, waarmee je gewoon heerlijk in de wijngaarden kunt landen. Virtueel met het glas aan je lippen dan natuurlijk. Je ruikt namelijk een wijn uit een niet snikheet gebied. De diverse kruiden en begroeiingen van Zuid Frankrijk. Ook wel de Garrigue genoemd. Fijne vlucht en fijne landing gewenst
Geur en smaak
Volle geur met kruidige tonen als laurier en tijm met rood en zwart fruit. Sappige start met body en vulling. De Grenache houd het soepel en sappig, maar de syrah geeft je de spicy neus en mondvulling. Santé !
Wijnspijs
Heerlijk bij stevige gerechten met rundvlees uit de braadpan, vanaf die braai en ontzettend tof bij hapas, tapas en een plateau charcuterie. -
Domanie de Cébène - Brigitte ChevalierLes Bancèls€ 26,50
Wijn
Brigitte Chevalier staat voor het wijnmaken in de meest duurzame, biologisch dynamische zin. Wijn zonder belasting van de natuur. Wijn zonder opsmuk en modieuze toeters en bellen. Oude stokken geven meer concentratie diepte en verfijning. Alles volledig in balans.
Geur en smaak
Gulle geur met peperige, kruidige en boersige tonen. Power van de neus in de smaak met zachte, rijpe tannine in een jonge structuur wijn. Bancèls heeft bewaarpotentie , maar is al serieus in lengte en al.
Wijnspijs
Geweldig bij hazepeper, biefstuk van rund of hert en fantastisch bij eendeborst of lam en stevige jachtschotels. Genieten geblazen. -
Domaine du Trapadis - Helen DurandVin Doux Naturel Rasteau Grenat€ 19,95
Wijn
Vin Doux Naturel is wijn, waarbij niet alle suiker van de druiven bij de vergisting omgezet zijn in alcohol. Deze wijn uit het dorpje Rasteau in het zuiden van de Rhône streek heeft kenmerken die aan port doen denken, maar dan met een wat lichtere zoetheid, frisse zuren en een minder heftig alcoholgehalte. Een geweldig voorbeeld van gastronomisch inzetbare wijn.
Geur en smaak
Een geweldig voorbeeld van gastro-nomisch inzetbare wijn. In de geur veel aroma’s als rozijntje, chocolade en kersen. Zachte, inzet in de smaak met frisheid en sap.
Wijnspijs
Geweldige begeleider bij een rijke kaasplank en vijgenbrood, maar sowieso ook fantastisch bij de chocolademousse.